Asfinag in Dars še brez rešitev, avtoprevozniki resno o zaprtju Karavank

Predstavniki ministrstva za promet in Darsa so se sestali s predstavniki Asfinaga, a konkretnih rešitev srečanje ni prineslo.

Objavljeno
02. avgust 2011 09.58
Posodobljeno
02. avgust 2011 10.07
Bl. R., Jesenice, Ni. Č., Delo.si
Bl. R., Jesenice, Ni. Č., Delo.si

Jesenice – Če avstrijske oblasti do srede ne bodo ustrezno odgovorile na proteste slovenske strani zaradi zapore cestnega predora Karavanke za tovorni promet ob vsakem koncu tedna do začetka septembra, bodo kot skrajni ukrep v petek zvečer predor zaprli za ves promet, je povedal predsednik sekcije prevoznikov pri Obrtni zbornici Slovenije Andrej Klobasa. Do takrat bodo storili vse, da ne bo zapore prometa.

Očitno so grožnje (o njih so poročali tudi avstrijski mediji) zalegle, saj smo izvedeli, da je Asfinag, upravljavec predora Karavanke na avstrijski strani, poslal Darsu pobudo za sestanek, ki je bil danes.

Policija podrobno spremlja, kaj se dogaja na področju prometa, je o pripravljenosti policije na morebitno blokado predora je dejal namestnik generalnega direktorja policije Matjaž Šinkovec in dodal, da so v stikih s policijami vseh sosednjih držav, tudi z avstrijskimi.

Na pismo, ki ga je minister za promet Patrick Vlačič svoji avstrijski kolegici Doris Bures pisal prejšnji teden in v katerem je poudaril, da je Avstrija odločitev o zapori predora za tovorni promet ob vsakem koncu tedna med poletnimi počitnicami sprejela enostransko, pa z avstrijske strani na ministrstvu za promet odgovora oziroma pojasnil še niso prejeli.

V Družbi za avtoceste v RS (Dars) pričakujejo »čimprejšnji sestanek upravnih organov slovenske in avstrijske strani, ki naj sprejmeta usklajene ukrepe za povečanje varnosti prometa v predoru Karavanke«, so zapisali v sporočilu in dodali, da bosta ukrepe po sprejemu začela izvrševati upravljavca predora, Dars in Asfinag.