Atelje Josipa Pelikana odprt spet sredi decembra

Spomenik državnega pomena dobil novo stekleno streho, zdaj obnavljajo še notranjost in postavljajo novo razstavo.

Objavljeno
24. oktober 2014 20.24
Špela Kuralt, Celje
Špela Kuralt, Celje
Celje - Rekonstrukcija steklene strehe Ateljeja Josipa Pelikana v Razlagovi ulici je zaključena, stala je 27.000 evrov. Nova termoizolacijska stekla bodo omogočila trajnejšo in bolj varno hranjenje predmetov. Streha je po prenovi ohranila celotno značilno kovinsko konstrukcijo, v enaki obliki in materialu so ohranjene vse okenske odprtine, lopute in snegobrani.

Prenovo je usmerjal zavod za varstvo kulturne dediščine, atelje je namreč od leta 2001 spomenik državnega pomena. Gre za enega redkih ohranjenih steklenih ateljejev v Evropi, zagotovo pa je med bolje opremljenimi, oprema je tudi na ogled.

Zdaj so obnovitvena dela prestavili v notranjost. Kot so pojasnili v Muzeju novejše zgodovine Celje, ki skrbi za atelje, bodo atelje slavnostno uradno odprli v drugi polovici decembra. Takoj, ko bodo dela zaključena, pa bo atelje že sprejel prve obiskovalce. Zanje bodo postavili tudi novo razstavo.

Stekleni fotografski atelje je zgradil celjski fotograf Martin Lenz leta 1899. Josip Pelikan je atelje kupil leta 1920, ko se je preselil v Celje.