Letos še več turistov prespalo pri nas

Avgusta v Sloveniji sedem odstotkov več prihodov in prenočitev turistov v primerjavi z lanskim letom.

Objavljeno
30. september 2016 13.33
vvo turisti
Mo. Č., STA
Mo. Č., STA

Avgusta so v turističnih nastanitvenih objektih po Sloveniji imeli za sedem odstotkov več prihodov in za prav toliko več prenočitev turistov kot avgusta lani. V osmih mesecih skupaj je bilo število prihodov turistov večje za osem odstotkov, število njihovih prenočitev pa za šest odstotkov, je danes objavil statistični urad.

Pričakovano je bila avgustovska rast posledica prihodov tujih turistov sredi poletne sezone. Prihodov tujih turistov je bilo tako za devet odstotkov več kot avgusta lani, ustvarili pa so tudi za devet odstotkov več prenočitev. Prihodov domačih turistov je bilo medtem za en odstotek več kot v avgustu lani, rast njihovih prenočitev pa je bila dvoodstotna.

Tuji turisti so v Sloveniji v avgustu 2016 ustvarili 72 odstotkov vseh turističnih prenočitev. Največ so jih med pomembnejšimi emitivnimi trgi slovenskega turizma ustvarili italijanski gostje (17,6 odstotka). Sledili so Nemci (13,4 odstotka), Nizozemci (9,3 odstotka), Avstrijci (7,6 odstotka), Izraelci (4,7 odstotka), Britanci (4,3 odstotka) in Francozi (4,2 odstotka).

Najvišjo rast prenočitev v medletni primerjavi so avgusta med pomembnejšimi trgi ustvarili turisti iz Nizozemske (za 25 odstotkov), sledili so britanski turisti (za 17,3 odstotka), turisti iz Avstrije (za 12,6 odstotka), Izraela (za 12,2 odstotka), Italije (za osem odstotkov), Francije (za 6,5 odstotka) ter iz Nemčije (za 1,6 odstotka).

Turistični promet v Sloveniji. Vir: SURS

Skoraj tretjina (32 odstotkov) vseh turističnih prenočitev v avgustu je bila ustvarjenih v gorskih občinah, sledile so obmorske in zdraviliške občine (v vsaki vrsti občin po 23 odstotkov) ter občina Ljubljana z enajstimi odstotki prenočitev. V vseh vrstah turističnih občin je bilo v letošnjem avgustu ustvarjenih več prenočitev turistov v primerjavi z istim obdobjem lani. 

Avgustovski podatki so dodaten korak v smeri pričakovanega novega rekordnega turističnega leta. Število prihodov turistov v osmih mesecih leta je bilo tako za osem odstotkov višje kot v istem obdobju lani, število njihovih prenočitev pa je naraslo za šest odstotkov.

Domači turisti so v osmih mesecih ustvarili za štiri odstotke več prihodov in za en odstotek več prenočitev, tuji turisti pa so na drugi strani ustvarili za deset odstotkov več prihodov in za osem odstotkov več prenočitev kot v istem obdobju lani.