Pahor s hrvaško kolegico o migrantih

Danes se je predsednik Pahor na pogovorih o migrantih nenapovedano sestal s hrvaško predsednico Kolindo Grabar- Kitarović. Avstrijski minister pa je napovedal množično vračanje migrantov.

Objavljeno
24. januar 2016 17.49
U.Č., STA
U.Č., STA

Ljubljana/Dunaj - Iz Pahorjevega urada so sporočili, da sta se na delovnem kolisu na Otočcu pogovarjala predvsem o izzivih, s katerimi se sooča EU zaradi pritiska migracij.

V luči poostrenih ukrepov, ki so jih na meji začele izvajati nekatere države EU, sta se Pahor in Grabar-Kitarovićeva danes zavzela za tesne in prijateljske odnose z vsemi sosedami, še posebej s tistimi na t.i. balkanski migrantski poti.

V tem kontekstu sta se dogovorila za skorajšnje srečanje trilaterale predsednikov Slovenija, Avstrije in Hrvaške, ki ga bo tokrat gostila Hrvaška, so sporočili iz Pahorjevega urada. Lani so se predsedniki srečali v Logarski dolini.

Neprijetni prizori na slovenski meji?

Avstrijski zunanji minister Sebastian Kurz je opozoril, da bi se lahko hitro zgodilo, da bo Avstrija v večjem številu začela zavračati migrante na meji.Po njegovih besedah Avstrija ne bo zmogla v nedogled sprejemati novih migrantov. Meni tudi, da ni vzdržno, da je Slovenija prejela manj kot 1000 prošenj za azil, Avstrija pa 90.000.

Kurz je v sobotnem pogovoru za časnik Oesterreich še dejal, da mora Avstrija postaviti meje glede migracij, tudi v primeru tistih, ki bežijo z vojnih območij, ker tudi ti prepotujejo več varnih držav in izključno iz ekonomskih razlogov za azil zaprosijo recimo v Avstriji, Nemčiji ali na Švedskem, navaja STA.

Po njegovih besedah je bila nedavna odločitev avstrijske vlade o postavitvi zgornje meje števila prosilcev za azil, ki jih lahko Avstrija še sprejme, signal drugim državam."Nobena država sveta ne more neomejeno sprejemati beguncev. Saj ni vzdržno, da ima naša soseda Slovenija pod 1000 prošenj za azil, mi pa kar 90.000."

Če bi se prekoračila meja 37.500 prosilcev za azil, ki jo je za letos postavila vlada na Dunaju, Kurz meni, da lahko Avstrija"vsekakor"zavrne migranta na meji, saj je prišel iz Slovenije, ki je varna država, in je iz izključno ekonomskega motiva želel za azil zaprositi v Avstriji.

Avstrijski zunanji minister je ob tem ocenil, da bi se lahko v tem primeru začelo zavračanje migrantov na meji s Slovenijo v večjem obsegu. Po njegovih besedah se ne sme ponoviti lansko leto, v katerem je Avstrija prejela 90.000 prošenj za azil.
Na vprašanje, ali bi lahko prišlo do neprijetnih prizorov na avstrijskih mejah ob zavračanju migrantov, je Kurz dejal, da se večina migrantov obnaša mirno."Seveda pa se lahko zgodi, da bodo posamezniki poskušali nasilno posredovati proti policistom in vojakov. V tem primeru lahko pride do neprijetnih prizorov,"je priznal.

Dotaknil se je tudi kritik Grčije, da ne naredi dovolj za zaščito zunanje meje EU. Avstrijska notranja ministrica Johanna Mikl-Leitner je v soboto Grčiji zagrozila z začasno izključitvijo iz schengenskega območja. Kurz je dejal, da potekajo razprave o tem, kaj storiti z Grčijo, če bo še naprej zavračala pomoč EU za zaščito zunanje meje.