Avtocesta do Gruškovja bo zgrajena do poletja 2018

Vrednost investicije znaša 246 milijonov evrov, od tega je 63 milijonov evropskih sredstev.

Objavljeno
15. julij 2015 19.39
Robert Galun, Maribor
Robert Galun, Maribor

Videm pri Ptuju - Negotovosti okrog gradnje avtocestnega odseka med Draženci in mejnim prehodom Gruškovje, kjer zlasti poleti nastajajo veliki zastoji, domačini pa zaradi obupne gneče izgubljajo živce, je konec. Predsednik uprave Darsa Matjaž Knez je s šefom SGP Pomgrada Igorjem Baničem podpisal pogodbo za gradnjo prve etape manjkajočega odseka avtoceste Slivnica - Gruškovje. Prvih sedem kilometrov ceste bo stalo 56,2 milijona evrov, gradnja pa se bo začela letošnjega avgusta.

Razpis za izbiro izvajalca za preostalih šest kilometrov od Podlehnika do meje s Hrvaško je medtem tudi že objavljen, rok za oddajo ponudb je 22. julij. Izvajalec začetnih del je sicer že izbran, to je Euro Asfalt iz Sarajeva, ki je ponudil 6,2 milijona evrov. Celoten odsek bo končan do poletja 2018 in bo po besedah ministra za infrastrukturo Petra Gašperšiča stal 246 milijonov evrov, od tega je za 63 milijonov evrov evropskih sredstev, ostalo bo zagotovil Dars.

»Občine Videm, Žetale, Podlehnik in Hajdina ter ljudska iniciativa so si desetletja prizadevale, da bi dobile varno cesto. Kronika nam kaže zastrašujoče podatke o smrtnih žrtvah, poškodovanih in materialni škodi na tem delu cestu. Uporabniki in domačini so dnevno doživljali strah, kako bodo prečkali vozišče,« je poudaril župan občine Videm pri Ptuju Friderik Bračič in dan, ko je bila podpisana pogodba, označil za zgodovinskega.

Matjaž Knez je povedal, da je Dars zemljišča odkupil v rekordnem roku, in tudi od izvajalca prve etape gradnje pričakuje, da bo delo opravil v rekordnem času. Minister Gašperšič pa je dejal, da bodo z izgradnjo trinajstkilometrskega odseka zapolnili še edino luknjo, ki zeva na avtocestni povezavi med Hamburgom in Grčijo.