Avtocesta do Gruškovja bo dobila graditelje

Kdaj bo Dars razpisal natečaj za izbiro izvajalca za drugi del AC od Podlehnika do Gruškovja, še ni znano.

Objavljeno
22. junij 2015 14.39
regent/maribor
Franc Milošič, Ptuj
Franc Milošič, Ptuj

Ptuj − V sredo bo slovenska družba za avtoceste Dars objavila, kdo bo gradil prvih sedem kilometrov avtoceste od Dražencev pri Ptuju do Podlehnika.

Pritožbeni postopek je torej očitno zaključen in najverjetneje bo dela dobil konzorcij, ki ga vodi Pomgrad iz Murske Sobote. Prav njega - skupaj z Gorenjsko gradbeno družbo, CGP Novo mesto in cestnim podjetjem Ptuj je Dars izbral kot najugodnejšega ponudnika med 13 ponudbami žđe sredi maja letos. Konzorcij je bil s 56,2 milijona evri tretji najugodnejši ponudnik, beneško podjetje Mantovani in idrijski Kolektor Koling pa nista imela popolne ponudbe, zato so ju izločili. Na izbiro se je potem pritožilo podjetje, ki v razpisu sploh ni sodelovalo, zdaj pa je zaplet očitno razrešen. Drugi del posla na prvem delu je za 6,2 milijona evrov dobilo podjetje Euro Asfalt iz sarajeva.
V prvi fazi bodo zgradili 7,26 km AC od Draženc do Podlehnika - po načrtih Darsa bi morala biti končana sredi leta 2017. Najprej bodo ob sedanji hitri cesti zgradili polovico avtoceste z vsemi nadvozi, mostovi in podvozi za celotno avtocesto, potem pa bodo promet preusmerili na zgrajeno prvo polovico AC in zgradili še drugo polovico. 
V drugem delu bodo zgradili še 6,06 km AC od Podlehnika do Gruškovja, dela pa naj bi bila po optimističnem predvidevanju končana do konca maja 2018. A gradnja že na samem začetku zamuja - začeti bi se morala 23. aprila letos - najmanj polne štiri mesece. Kompletna AC naj bi stala 246,22 milijonov evrov ali 14,93 mio na vsak kilometer.