Avtomehanik z družbo na Angvili kupuje zlato

Samostojni podjetnik Benjamin Hostnik na vprašanja ni odgovoril, saj da ima v delavnici in avtopralnici veliko dela.

Objavljeno
12. april 2016 19.25
Nejc Gole
Nejc Gole
Po policijskih preiskavah združbe, ki je domnevno dajala oderuške kredite, in je lastniško obvladovala poslovalnice za odkup zlata Gold Store, se je lastništvo teh poslovalnic spremenilo; novi lastnik se je skril za družbo Vertigo s skrivnostne davčne oaze Angvila. Dokumenti, ki jih je Delo pridobilo v projektu PanamaPapers, razkrivajo, da je lastnik te družbe Benjamin Hostnik, sicer registriran kot avtomehanik v Mariboru.

Vertigo je za Hostnika ustanovil lastnik in direktor UPC Svetovalne skupine Uroš Petrovič. Družba je bila ustanovljena septembra 2014, kot namen ustanovitve pa je navedeno pridobivanje lastniških deležev v slovenskih podjetjih, razkrivajo notranji podatki panamske družbe za registracijo podjetij v davčnih oazah Mossack Fonseca, ki jih je pridobil nemški časnik Süddeutsche Zeitung, z uredništvom Dela in še več kot sto medijskimi partnerji pa jih je delil Mednarodni konzorcij preiskovalnih novinarjev (ICIJ).

Hostnik prek angvilske družbe res obvladuje dve podjetji v Sloveniji, in sicer FM Medio ter Gold Store. Slednja se na svoji spletni strani predstavlja kot največja veriga poslovalnic za odkup zlata in srebra v Sloveniji. Družba FM Media pa ima v lasti poslovalnice Poškodba TM, ki oglašujejo pomoč oškodovancem, da pridejo do denarne odškodnine ali poravnave v primeru prometne nesreče in delovne ali druge nezgode.

Hostnik na naša vprašanja ni želel odgovarjati z opravičilom, da ima - v avtomehanični delavnici in avtopralnici - veliko dela in nima časa.

***

Celotno zgodbo si preberite jutri v Delu in na Delo.si.

 

                                                       #PanamaPapers