Avtoprevozniki so sklenili: Zapora bo!

Ministrstvo za promet: Dogovor bo veljaven le, če ne pride do omejevanja uporabe javne prometne infrastrukture.

Objavljeno
05. avgust 2011 16.23
Posodobljeno
05. avgust 2011 16.23
Blaž Račič, Jesenice, J. S. S., Delo.si
Blaž Račič, Jesenice, J. S. S., Delo.si

Ljubljana - Kljub vrnitvi ministra za promet s počitnic in nadgradnjo včerajšnjega dogovora z avstrijsko stranjo prevozniki vztrajajo z napovedano zaporo. Začela se bo ob osmi uri na platoju Karavanke.

Pojasnilo ministrstva za promet in Asfinaga

Ker na prometnem ministrstvu danes niso prejeli dokončne potrditve, da na podlagi dogovora do napovedanega omejevanja uporabe javne prometne infrastrukture ne bo prišlo od vseh predstavnikov avtoprevozniških zbornic, opozarjajo, da bo ta dogovor danes veljaven, če pa v prihodnje pride do omejevanja uporabe javne prometne infrastrukture, dogovor ne bo več veljal.

Avstrijska družba Asfinag je v zvezi s povračilom cestnine tako sporočila, da na podlagi dodatne omejitve prometa za tovorna vozila s skupno dovoljeno maso nad 7,5 ton, ki se začne v danes ob 22h, in konča v soboto, 3.9.2011 ob 15h, je za vozila s skupno dovoljeno maso nad 7,5 ton dovoljena vožnja c Slovenijo na prometnem omrežju višjega ranga preko obvoza, ki se začne na vozlišču Beljak, preko Gradca in naprej preko mejnega prehoda Šentilj.

»Glede na to, da je na tej obvozni cesti več cestninskih odsekov, kot na poti v smeri karavanškega predora, je cestnina, ki jo je treba plačati za ta obvoz, višja od cestnine na poti preko karavanškega predora. Asfinag bo za uporabnike GO-cestnine, ki bodo ob navedenih koncih tedna prečkali državno mejo Šentilj, najkasneje v nedeljo v istem koncu tedna do 24h na podlagi podanega pisnega predloga povrnil razliko v cestnini med relacijo 'vozlišče Beljak-državna meja karavanški predor' in relacijo obvoza. Navedeno se bo upoštevalo kot merilo za povračilo razlike,« so zapisali v družbi Asfinag.

Izračunana razlika (kategorija 4 + osi/Evro V znaša 42,82 evrov) bo na podlagi pisnega predloga povrnjena tudi za tovorna vozila s skupno dovoljeno maso nad 7,5 ton, ki prestopijo mejni prehod Šentilj oziroma mejni prehod Salzburg med petkom ob 22h in soboto ob 15h ter zapustijo avstrijsko avtocestno omrežje najkasneje do nedelje do 24h - kar velja za vsak konec tedna v obdobju veljavnosti na ustreznem mejnem prehodu Salzburg ali Šentilj, so še zapisali.

Avtoprevozniška sekcija vztraja

Andrej Klobasa, predsednik sekcije prevoznikov pri obrtni zbornici Slovenije, je današnji predlog ministra za promet Patricka Vlačiča označil za nesprejemljivega in dodal, da bodo izvedli zaporo.

Prometno ministrstvo je danes namreč z Asfinagom, upravljavcem avtocest v Avstriji, doseglo natančno uskladitev načina uveljavitve včerajšnjega dogovora med ministrom Patrickom Vlačičem in avtoprevozniki glede dodatnih pogojev, na podlagi katerih avtoprevozniki ne bi ovirali prometa in blokirali javne prometne infrastrukture, je sporočila tiskovna predstavnica prometnega ministrstva Eldina Knez.

Dogovor je med drugim še določal, da bodo avtoprevozniki lahko vozili neposredno iz smeri Salzburga proti Šentilju ter dobili povrnjeno cestnino za relacijo med Beljakom in Šentiljem, zmanjšano za plačilo uporabe predora Karavanke.

Policisti policijske uprave Kranj spremljajo navedbe o nameravani zapori in so na morebitno zaporo pripravljeni, je povedal Leon Keder, tiskovni predstavnik kranjske policijske uprave in dodal, da sodelujejo tudi z avstrijskimi varnostmi organi. Če se bo zapora dejansko zgodila, bodo poskrbeli za varnost cestnega prometa in preusmerili promet iz avtoceste na druge ceste. O zapori bodo obvestili prometni inšpektorat ter upravljavca avtoceste Dars, ki je nato dolžan postaviti ustrezno prometno signalizacijo.

V skladu z zakonskimi pooblastili lahko voznikom, ki se bodo ustavili na avtocesti, policisti izrečejo tudi globe zaradi neupoštevanja določb zakona o pravilih cestnega prometa, zakona o javnih zbiranjih, zakona o varstvu javnega reda in miru in drugih predpisov. Nadaljnja odločitev o delu glede same zapore, je v pristojnosti Darsa in inšpektorata, je še dodal Keder.