Bazen bo dobil streho in velnes

Če bodo uspešni na razpisih, bo prenova radovljiškega kopališča končana leta 2019.

Objavljeno
05. april 2016 21.59
Blaž Račič
Blaž Račič
Radovljica – Kopališki kompleks v Radovljici, v katerem so poleg olimpijskega bazena še kamp, zunanje in notranje športne površine ter drugi spremljajoči prostori, namerava radovljiška občina posodobiti in nadgraditi s turistično, sodobno športnorekreacijsko ter terapevtsko in velneško infrastrukturo. V tem bazenu sta svojo športno pot med drugim začeli plavalki Sara Isaković in Anja Klinar.

Včeraj ji je radovljiška upravna enota izdala gradbeno dovoljenje za celovito preureditev kompleksa kopališča. Gradnjo načrtujejo v obdobju od leta 2017 do 2019, na občini pa predvidevajo, da jih bo stala 7,4 milijona evrov. Za financiranje pričakujejo pretežno nepovratna sredstva.

Nad olimpijskim bazenom bodo namesto sedanjega balona zgradili streho, ki jo bo mogoče odpirati, nov učno-terapevtski bazen, predvidena je ureditev spremljajočih prostorov, prenova zunanje podobe kopališča ter postavitev zunanjega tobogana. Kompleks bo po prenovi po napovedih z občinske uprave namenjen turistom, dnevnim obiskovalcem, vrhunskim in rekreativnim športnikom ter ljudem, napotenim na terapevtsko zdravljenje v okviru osnovnega zdravstva Gorenjske.

Gradnja bo potekala v dveh fazah, začetek pa bo odvisen od pridobitve sredstev na razpisih za državna in evropska sredstva. Na občini pravijo, da pridobljeno gradbeno dovoljenje in vključenost projekta v Regionalni razvojni program Gorenjske 2014–2020 omogočata kandidaturo na razpisih Fundacije za šport, države in EU.

Šele tretji v državi

Predsednik Plavalne zveze Slovenije Miran Kos je za Delo povedal, da bodo z bazenom v Radovljici pridobili kakovosten objekt, ki bo omogočal vadbo skozi vse leto in izvedbo tekmovanj, z boljšimi razmerami za delo pa bo bazen tudi spodbuda za razvoj plavalnega športa. Z manjšimi stroški obratovanja bo mogoče tudi dolgoročnejše načrtovanje vizije plavalnega športa, pravi Kos. Ko bo bazen preurejen, bo poleg Maribora in Kranja to šele tretji takšen objekt v državi, saj zdaj plavalci v Ljubljani, na Ravnah in v Kopru tako kot v Radovljici trenirajo v bazenu pod balonom.

Župan Radovljice Ciril Globočnik je povedal, da s projektom sledijo ključni usmeritvi občinske turistične strategije o zaokroženi ponudbi za rekreativne in profesionalne športnike. »Ob že uveljavljenih športnih objektih, kot so olimpijski bazen, športni in atletski park v Radovljici ter nogometni center v Lescah, bo k razvoju športnega turizma zagotovo prispevala tudi nadgradnja območja kopališča.«

V Radovljici so športni turizem prepoznali kot enega od stebrov turističnega razvoja, pravi Nataša Mikelj, direktorica Turizma Radovljica. Prenovljen bazen bodo povezali z drugimi športi in oblikovali celovit produkt ter ga tržili tudi v okviru skupnosti turističnih občin Julijske Alpe.