BBC: V slovenskem podzemlju se vse zdi kot iz onostranstva

Avtorja članka je osupnil bizaren podvodni svet z bitji, ki si jih ni mogoče niti zamisliti.

Objavljeno
19. avgust 2015 15.49
Resena cloveska ribica
M. Č., Delo.si, STA
M. Č., Delo.si, STA

Ljubljana - Britanski BBC danes na spletni strani piše o Postojnski jami in njenih nenavadnih lepotah - žal pa avtorjema članka (Simon in Susan Veness) imena Postojne ni uspelo zapisati pravilno, saj ves čas pišeta o »Postonji« in »Postonja Caves«, a so zatipkano ime potem hitro odpravili.

Avtorja slovenski Kras opisujeta kot dih jemajoč in bizaren podzemni svet, kjer bitja, ki si jih ni mogoče niti zamisliti, plavajo skozi temne jame in kjer se ogromne luknje uporabljajo kot koncertne dvorane.

Na ogledu Postojnske jame sta avtorja prispevka imela srečo videti človeško ribico, kar sta opisala kot »nenavaden prizor« - a hkrati poudarjata, da se v slovenskem podzemlju vse zdi kot iz onostranstva.

Foto: Ciril Mlinar - Cic/Press

Prevzeli so ju kapniki, posebej pa sta izpostavila koncertno dvorano, ki je gostila velikane, kot so nadvojvoda Ferdinand I, avstrijski cesar Franc Jožef in italijanski diktator Benito Mussolini.

Škocjanske jame medtem avtorja označita kot »manj razvite - a prav tako presunljivo čudovite«. Izpostavita uvrstitev jam na Unescov seznam svetovne dediščine in njihov vzdevek - podzemni Veliki kanjon. Jame opišeta kot podzemni svet »ogromnih vertikalnih dimenzij«.

Njuna zadnja postojanka pa je Predjamski grad. Človeška roka je tu po njunem opisu posegla v naravno skalo z »dih jemajočo organsko milino«. Spoznala sta zgodbo o »slovenskem Robinu Hoodu«, vitezu Erazmu Luegerju in o njegovem žalostnem koncu na stranišču.

Foto: Ljubo Vukelič/Delo

Ta zgodba je njunemu ogledu dodala bolj komični zaključek. A nič ni moglo preseči »mračnega občutka« potovanja skozi redek in neustavljiv del Slovenije, »skrivni svet skritih zakladov in presenetljive zgodovine«, sta zapisala.