Bencin in dizel se bosta jutri pocenila

Pri polnitvi rezervoarja boste prihranili okoli 20 centov.

Objavljeno
16. januar 2017 14.37
lvi*petrol
Božena Križnik
Božena Križnik

Ljubljana – Po znatni podražitvi pogonskega goriva takoj po novoletnih praznikih je od danes gorivo spet za spoznanje cenejše. Seveda je govora o obeh naftnih derivatih, katerih ceni še vedno vsaka dva tedna določa država: cena litra neosvinčenega 95-oktanskega bencina bo znašala 1,298 evra ali 0,004 evra manj kot v prvi polovici januarja, dizelsko gorivo pa bo stalo 1,198 evra za liter, kar je prav tako za 4 desetinke centa manj kot do zdaj. Tako bodo tisti, ki točijo 95-oktanski bencin, kot oni, ki kupujejo dizel, pri 50-litrskem rezervoarju prihranili po 20 centov.

Omenjeni dve vrsti goriva ostajata pod državnim nadzorom, vendar mora naftni trgovec upoštevati censko omejitev le na bencinskih servisih zunaj avtocestnega križa, pri tistih ob regionalnih cestah in v naseljih pa imajo prodajalci proste roke pri določanju trgovske marže in s tem maloprodajne cene. Za zdaj pri obeh nadzorovanih gorivih še vedno skorajda ni razlik v cenah v notranjosti in ob avtocestah.

Dan pred tokratno pocenitvijo smo pogledali še cene 100-oktanskega bencina na spletnih straneh OMV in Petrola. Na večini črpalk OMV po Sloveniji so to vrsto goriva prodajali po 1,379 evra za liter, na nekaterih servisih na Primorskem (npr. Ilirska Bistrica, Šmarje, Sežana, Kozina, Krvavi Potok, Lokev, Gračišče, Koper ...) pa je stal 1,385 evra za liter. Enako ceno smo zaznali tudi npr. v Radovljici in ob meji s Hrvaško (Jesenice na Dolenjskem). Navzgor je cena dodatno odstopala v Škofijah; tam je 100-oktanski bencin stal 1,398 evra za liter (enako v Ankaranu), medtem ko sta bila tudi 95-oktanski bencin in dizel po cent dražja kot drugod po Sloveniji.

Na Petrolovih črpalkah ste še včeraj lahko točili 100-oktanski bencin po 1,380 ali 1,386 evra za liter (po občutku bi rekli, da je bilo več servisov z nižjo ceno), medtem ko pri nadzorovanih gorivih nismo zaznali razlik glede na omejitev, ki jo je za lokacije zunaj avtocest določila država.

Ob tem je treba poudariti, da imata oba naftna trgovca na spletnih straneh posebni aplikaciji, iskalnika bencinskih servisov. Namenjeni sta potrošniku na terenu; ta s klikom lahko preveri, kateri najbližji servisi so odprti in po čem je tam bencin. Za analizo cen po Sloveniji, za medsebojno primerjavo servisov in konkurentov, kaj šele za vpogled v gibanje cene posamezne vrste goriva, pa sta povsem neprimerni in nepregledni.