Benečanka išče novega bogatega »Benečana«

Piranska občinska uprava upa, da bo imela več sreče pri izbiri upravljavca gotske hiše.

Objavljeno
02. marec 2015 23.06
lvu/piran
Boris Šuligoj, Koper
Boris Šuligoj, Koper
Piran – Občina Piran bi rada do konca marca poiskala novega najemnika prostorov Benečanke, ene najlepših piranskih hiš. Konec minulega leta je potekla pogodba društvu Čikole čakole, ki ji občinska uprava ni hotela več podaljšati najema, ampak je v uradnem listu objavila razpis, s pomočjo katerega naj bi prišli do nekoga, ki bi skrbel za kulturni turizem v mestu.

Čeprav je odločitev o tem, da občinska uprava društvu Čikole čakole ne bo podaljšala pogodbe, sprva naletela na precej buren odziv, so se stvari v zvezi s postopkom zamenjave najemnika sorazmerno hitro umirile. Gordana Mlakar, ki je skupaj z družino in 25 člani društva veliko vlagala v ta projekt, je pojasnila, da so v malo več kot treh letih v stavbo in njeno promocijo ter dejavnost investirali za približno 100.000 evrov sredstev (ne računajoč prostovoljnega dela). »Poplačati moramo še 21.000 evrov dolgov in nas res zanima, komu in na kakšen način bo uspelo bolje upravljati palačo.«

Občina vabi vse, ki bi imeli primerno vsebino ali program, s katerim bi obogatili turistično ponudbo mesta, da se prijavijo do konca meseca. V razpisu piše, da je zaželena kulturna ali (in) turistična vsebina. Občina zahteva, da mora biti prostor odprt za javnost. Največ trikrat na leto naj bi prostor smela brezplačno uporabiti občinska uprava za protokolarne namene. Hkrati od novega najemnika pričakuje, da bi s svojo dejavnostjo oživil arhitekturni biser na Tartinijevem trgu, v stavbi z edino ohranjeno beneško gotiko v mestu.

Pri izbiri odločilna vsebina, začetek še pred poletjem

V Benečanki je 100 kvadratnih metrov površine, občina pa zanjo pričakuje najmanj 913 evrov mesečne najemnine. Dosedanji najemniki (Čikole čakole) so do najema prostorov prišli brez razpisa in zanje plačevali 153 evrov na mesec. Razpis zagotavlja, da bo pri izbiri najemnika odločilna vsebina programa, ki ga bodo predlagali ponudniki. Prav tako pričakuje, da bi se dejavnost v njej začela še pred poletjem. Čikole čakole so v Benečanki razvijali nekakšen »doživljajski turizem«. Stavbo so opremili s starim, stilnim pohištvom, s slikami, posodjem, lestenci in doma izdelanimi kostumi. Vstopnine niso smeli zaračunati, sprejemali so lahko le prostovoljne prispevke.

Goste so oblačili v srednjeveške kostume, jih fotografirali in na različne načine obujali anekdoto o bogatem beneškem trgovcu, ki je kupoval sol v Piranu in dal zgraditi ljubici to hišo. Ko pa so njegovo ljubico preveč ogovarjali, je dal vklesati misel: Lasa pur dir (Pusti, naj govorijo). V stavbi so organizirali delavnice in razstave. Mlakarjeva je sprva napovedovala, da bo tožila občinsko upravo in zahtevala odškodnino, po izselitvi (trajala je poldrugi mesec) pa si je premislila, saj je ugotovila, da so imeli od te dejavnosti več škode kot koristi.