Bernard: Smučarska zveza zavlačuje postopek

Upravna enota Radovljica bo o vlogi za izdajo novega gradbenega dovoljenja za bazen na Rudnem polju predvidoma odločila avgust.

Objavljeno
24. julij 2015 23.11
Blaž Račič, Jesenice
Blaž Račič, Jesenice
Rudno polje na Pokljuki – Akumulacijski bazen na Rudnem polju na Pokljuki kljub zahtevi gradbene inšpekcije za njegovo odstranitev za zdaj ostaja. Do odločitve upravne enote Radovljica o zahtevi Smučarske zveza Slovenije (SZS) za izdajo novega gradbenega dovoljenja za večji bazen inšpekcija ne bo ukrepala.

SZS je namreč na upravni enoti (UE) Radovljica vložila zahtevo za izdajo gradbenega dovoljenja za globji bazen. V sklopu urejanja biatlonskega centra na Pokljuki so namreč zgradili tri metre globok bazen, čeprav bi bil po prvotnem gradbenem dovoljenju lahko globok le en meter. Kot je pojasnila Maja Antonič, načelnica UE Radovljica, postopek za izdajo gradbenega dovoljenja teče, o njem pa bodo predvidoma odločili prihodnji mesec, saj morajo še prej opraviti ustno obravnavo, ki je že sklicana in na kateri bodo skupaj s soglasjedajalci obravnavali vlogo SZS. Kakšna bo odločitev Antoničeva ni želela napovedati.

Vojko Bernard iz okoljske nevladne organizacije Alpe Adria Green (AAG), ki že vse od zgraditve bazena nasprotuje preglobokemu bazenu, zahteva ukrepanje inšpekcije in odstranitev bazena. »Tudi SZS mora spoštovati zakon o TNP, ki je jasen. V 13. členu piše, da se bazeni za zasneževanje v TNP ne morejo graditi oziroma dovoljuje le gradnjo napajalnikov za živino,« je dejal Bernard.

»Do dokončnosti odločbe o zahtevi za izdajo gradbenega dovoljenja, v zvezi s katero poteka upravni postopek na UE Radovljica, je izvršba odločbe gradbene inšpekcije odložena«, so sporočili iz službe za odnose z javnostmi ministrstva za okolje (MOP). Inšpekcija je že novembra lani ugodila predlogu SZS za odlog izvršbe inšpekcijskih ukrepov do dokončnosti odločbe o zahtevi za izdajo gradbenega dovoljenja. Na MOP so še pojasnili, da se odlog izvršbe lahko odloži le enkrat.

Na zahtevo AAG je gradbena inšpekcija od SZS zahtevala, da bazen zmanjša že do septembra leta 2013. S SZS so lani sporočili, da so na upravni enoti Radovljica dobili dovoljenje za zasutje bazena. Zaradi lege bazena v TNP pa bi dela lahko opravljali le med 10. julijem in 30. septembrom. Glede na to, da bo UE Radovljica o vlogi za gradbeno dovoljenje predvidoma odločila prihodnji mesec, Vojko Bernard ocenjuje, da je »očitno, da SZS z vlogo za izdajo gradbenega dovoljenja samo zavlačuje postopek«. Tudi če UE Radovljica zavrne izdajo gradbenega dovoljenja, se SZS na to lahko pritoži in zavleče postopek do konca septembra, ko se na Pokljuki konča gradbena sezona.

Na SZS o zadevi niti ne dajejo pojasnil niti je ne komentirajo, saj kot je pred časom dejal predstavnik SZS za stike z javnostmi Tomi Trbovc, »postopki še tečejo«.