Bervar znova brani Maučeca

Predsednik državnega sveta ne bo ukrepal.

Objavljeno
06. januar 2016 21.32
Dejan Karba
Dejan Karba
Ljubljana – Kljub našemu današnjemu razkritju, da se je generalni sekretar državnega sveta (DS) Marjan Maučec zapletel v novo poslovno goljufijo in da so ga murskosoboški kriminalisti zaradi tega ovadili tožilstvu, v DS proti njemu ne bodo ukrepali. Predsednik DS Mitja Bervar je za Delo povedal, da se je z Maučecem pogovoril in da mu je ta obljubil, da bo dolgove poravnal.

»Vsak takšen dogodek negativno vpliva na katerokoli ustanovo,« je povedal predsednik DS Mitja Bervar, ki pa svojega generalnega sekretarja zaradi poslovnih mahinacij niti tokrat ne namerava sankcionirati. Bervar, ki se je pred dobrima dvema letoma, ko je višje sodišče potrdilo pogojno obsodbo zoper Maučeca zaradi oškodovanja upnikov in ponarejanja dokumentov, skliceval na pogojno Maučečevo kazen, proti kateri zakonodaja in poslovnik državnega sveta ne predvidevata ukrepov, v primeru zdaj očitane poslovne goljufije pravi: »Z Maučecem sva govorila po telefonu, saj je zdaj v bolniškem staležu. Pojasnil je, da gre za civilnopravni postopek med dvema gospodarskima družbama in za neurejena dolžniška razmerja med njima, obe družbi naj bi dolgovali druga drugi. Poudaril je, da spora ne namerava razjasnjevati v medijih, saj spoštuje pravno državo, zato bo spoštoval odločitev sodišča in v primeru nepogojne obsodbe takoj odstopil. Zagotovil je tudi, da bo svoje obveznosti poravnal.«

Če bi Bervar prebral članek v današnjem Delu, bi lahko ugotovil, da generalni sekretar, vsaj kar zadeva navedbe, da gre za civilnopravni postopek med gospodarskima družbama, ne govori resnice, saj so ga zaradi nevračila 45.000 dolga (brez obresti) podjetju Dumanikos tožilstvu ovadili kriminalisti. Poleg tega smo v članku opozorili, da je Maučec že večkrat obljubil, da bo svoje obveznosti poravnal, vendar tega do danes še ni storil.

Na Maučečeve navedbe v današnjemu članku, da mu podjetje Dumanikos dolguje 300.000 evrov, se je odzval tudi direktor Dušan Bot in zatrdil, da je to navadna laž: »Maučecu ne dolgujem niti centa, zato zahtevam, naj svoje izjave prekliče.«

Na vprašanje Dela, ali meni, da Maučec, ki je marca 2014 po pogojni obsodbi zaradi pritiskov v SLS izstopil iz stranke, še lahko deluje v DS, Bervar odgovarja, da državni svet spoštuje pravno državo. Maučec, ki je bil v DS prvič izvoljen leta 2002, decembra 2007 pa je bil prvič imenovan za sekretarja, tako ostaja eden od glavnih uslužbencev institucije, ki jo slovenska ustava opredeljuje kot zastopstvo socialnih, gospodarskih, poklicnih in lokalnih interesov.