Biotermam evropski okoljski znak Eko marjetica

Bioterme Mala Nedelja so prvi pomurski hotel z Eko marjetico

Objavljeno
27. september 2017 18.25
Jože Pojbič
Jože Pojbič

Mala Nedelja - Biterme Mala Nedelja so postale prvi pomurski hotel, ki si je priboril evrospki znak za okolje Eko marjetica. Avgusta letos so znak dobili zato, ker njihov hotel na vseh področjih izpolnjuje visoke okoljske standarde . Tako se hotel ogreva z geotermalno energijo iz termalne vrtine, ki jo uporabljajo tudi za kopališče, električno energijo proizvajajo z lastno sončno elektrarno, odpadno termalno vodo, ki je ne smejo vračati v vodonosnik, uporabljajo za splakovanje sanitarij, ločujejo odpadke, imajo lastno komunalno čistilno napravo in stiskalnico odpadkov. 

Poleg Eko marjetice so si v Biotermah letos pridobili še bio certifikat za hrano, ki jo gostom ponujajo v Bio kotičku svoje restavracije. Velik del hrane za hotel in bazensko restavracijo kupujejo v lokalnem okolju na bližnjih kmetijah in pri predelovalcih.

Podobno trajnostno bo delovalo tudi naselje glamping hišic in šotorov, ki ga bodo ob kopališču Bioterm odprli konec letošnjega novembra. V naselju bo zahtevnejšim gostom na voljo 22 hišk in 11 šotorov, v vseh skupaj bo prostora za 120 gostov, kar pomeni, da bodo v Biotermah z odprtjem tega naselja skoraj podvojili svoje posteljne zmogljivosti, število zaposlenih pa povečali za najmanj deset ljudi. Čeprav je naselje še polno gradbenih delavcev, pleskarjev in instalaterjev, imajo precej hišk že rezerviranih za december, ko naj bi bilo naselje povsem nared.

Tako Bioterme kot tudi sama občina Ljutomer pa sta se pridružili Zeleni shemi slovenskega turizma pod nazivom Slovenia Green. Bioterme so na podlagi svojega dosedanjega dela pridobile znak Slovenia Green Accomodation, občina Ljutomer pa zaradi svojega prizadevanja za razvoj trajnostnega turizma bronasti znak Slovenia Green Destination.