Bitka za nadomestni stolček v državnem svetu med SDS in Kanglerjevo listo

Za izpraznjeno mesto v državnem svetu se poteguje trojica, realne možnosti imata Željko Vogrin in Rudi Matjašič.

Objavljeno
28. maj 2014 21.47
Franc Kangler ovaden zaradi pohorske vzpenjače, 11.9.2013, Maribor
Robert Galun, Miha Rubin, Maribor
Robert Galun, Miha Rubin, Maribor

Maribor – Za mesto padlega državnega svetnika Franca Kanglerja se bodo danes pomerili trije kandidati, možnosti za izvolitev pa imata le bivši načelnik mariborske upravne enote Željko Vogrin, ki ga mnogi povezujejo s Kanglerjem, in član SDS Rudi Matjašič. Izid glasovanja bo tesen.

»Mislim, da smo ponudili dobrega in verodostojnega kandidata brez afer,« je dejal župan občine Kungota Igor Stropnik. Njihov kandidat Rudi Matjašič je zaposlen na Pošti Slovenije, kjer je tudi predstavnik delavcev v nadzornem svetu, ljubiteljsko pa dela še na radiu Pohorje in se ukvarja z glasbo. »Gospod Matjašič je človek dobre volje, ki zna prisluhniti problemom,« pravi Stropnik. Kakšne so možnosti, da postane državni svetnik, je po njegovem »malo težje vprašanje«.

A kot kaže, lahko Matjašič, ki je občinski svetnik v Kungoti, poleg podpore elektorjev iz okoliških občin pričakuje tudi nekaj glasov elektorjev občine Maribor. Skoraj zagotovo ga bodo podprli elektorji iz vrst mariborske SDS, čeprav so pri izbiri kandidata v mestnem svetu podprli Željka Vogrina (Matjašič je že imel podporo v Kungoti).

Za Vogrina (njegova predlagateljica je še občina Duplek), ki je bil pred volitvami zelo redkobeseden v slogu, da »nič ne pričakuje«, bodo izmed mariborskih elektorjev skoraj zagotovo glasovali štirje elektorji Županove (Kanglerjeve) liste, ki ga je tudi predlagala, ter Desusa, v katerem so izpostavili, da je pač edini kandidat iz Maribora. Na glasove štirih mariborskih elektorjev SDS pa, kot rečeno, ne more računati, čeprav so ga prav mestni svetniki te stranke pomagali spraviti na kandidatno listo.

Tretji kandidat Rajko Jaklin (SD), predstavnik občine Hoče - Slivnica, za izvolitev nima veliko možnosti, saj lahko menda računa na tri od skupno 38 elektorskih glasov. Večino elektorjev (23) ima občina Maribor, drugi prihajajo iz osmih manjših občin, ki spadajo v 3. volilno enoto. A kljub premoči Maribora okoliški glasovi niso zanemarljivi; šest jih ima namreč SDS, kar bi lahko bil jeziček na tehtnici v korist Matjašiča. Zanimivo je razdeljen Duplek, ki ima enega elektorja SDS in enega z Liste mladih občine Duplek, ki si je menda blizu z nekdanjim županom Kanglerjem.

Pred volitvami je po naših podatkih potekala precej pestra prepričevalna kampanja. Kakšen bo njen učinek, je težko napovedati, je pa iz zanesljivih virov slišati, da nekaterih elektorjev ni prepričal nihče izmed kandidatov in da bi se zaradi tega lahko v volilni skrinjici znašla tudi kakšna prazna glasovnica.