Bivališča Bricev v prenovljeni hiši

Hišo so odprli skupaj z novo razstavo o bivališčih Bricev in filmom Brda.

Objavljeno
07. december 2013 12.11
Katja Željan, Nova Gorica
Katja Željan, Nova Gorica
Šmartno – Prenovljeno Briško hišo z muzejsko zbirko o bivalni kulturi v Brdih si je v Šmartnem v prvem mesecu po odprtju ogledalo najmanj 500 ljudi, pravi Tatjana Šundovski Bašin iz Hiše kulture v Šmartnem. Kraj je dobil tudi informacijske table, ki obiskovalce seznanjajo z nekdanjim kolonskim življenjem v tem delu Slovenije.

Briška hiša je bila nazadnje obnovljena leta 1979, zdaj pa je občina na razpisu za ohranjanje in izboljšanje dediščine podeželja za 93.000 evrov vredno naložbo pridobila 58.000 evrov, razliko je zagotovila sama.

»S pomočjo denarja ministrstva za kmetijstvo in okolje smo sanirali dotrajani objekt, še posebno pa smo ponosni na postavitev muzejske zbirke, ki predstavlja bivalno kulturo v Brdih, na postavitev informacijskih tabel o nekdanjem kolonskem življenju v teh krajih in na to, da smo obiskovalcem omogočili dostop do zgodovinskih podatkov,« pravi direktor briške občinske uprave Andrej Markočič. Razstava Briška hiša skozi čas ponuja prvi pregled bivališč v Brdih od prazgodovine do današnjih dni.

Še posebno podrobno je prikazana briška hiša iz druge polovice 19. stoletja.

Zbirki dodali še filme o življenju v Brdih

»Ker je razpis pogojeval modernizacijo zbirke, ki prikazuje življenje na podeželju, smo dosedanji zbirki o briški hiši dodali filme o življenju v Brdih. Predstavljeni so še dokumenti skupine etnologov iz Slovenskega etnografskega muzeja izpred šestdesetih let, ki prikazujejo Brda, delo v vinogradih in na polju, stanovanjske hiše, kmečka orodja in predvsem briška ognjišča,« dodaja Markočič. Obiskovalci si lahko ogledajo tudi film Brda, ki sta ga leta 1960 posnela Metod in Milka Badjura in prikazuje življenje v Brdih, tukajšnjega poeta Alojza Gradnika in druge zgodovinsko pomembne osebnosti takratnega obdobja. Glasbo je napisal Rado Simoniti, besedilo pa Tone Pavček.