Bivša direktorica Marija Ogrin dobila tožbo

Upravno sodišče odpravilo sklep kranjskega mestnega sveta, ki je februarja lani odpoklical direktorico Gorenjskega muzeja.

Objavljeno
16. februar 2015 20.03
SLOVENIJA,KRANJ,17.12.2012, NOVA STALNA ZBIRKA V GORENJSKEM MUZEJU PRELEPA GORENJSKA. FOTO:MAVRIC PIVK/DELO
Marjana Hanc, Kranj
Marjana Hanc, Kranj

Kranj – Pred enim letom razrešena direktorica Gorenjskega muzeja Marija Ogrin je na upravnem sodišču dobila tožbo proti Mestni občini Kranj. Sodišče je namreč odpravilo sklep mestnega sveta o njenem predčasnem odpoklicu in mu zadevo vrnilo v ponovni postopek.

Čeprav Ogrinova ni izpolnjevala pogojev za vodenje muzeja, občina v sklepu o razrešitvi, ki ga je podpisal tedanji župan Mohor Bogataj, tega ni navedla kot razlog za njen odpoklic.

Na kranjski občini, ki je ena od ustanoviteljic Gorenjskega muzeja (GM), so za Delo pojasnili, da pravnomočna sodba nikakor ne pomeni, da bi bil slabo let star sklep občinskega sveta nezakonit, temveč, da se ga odpravi in vrne mestnemu svetu v nov postopek. Razrešitev Ogrinove bo predvidoma znova na dnevnem redu prihodnji mesec.

Ogrinova skrivnostna o odškodnini

Iz obrazložitve sodbe, ki smo jo pridobili, je mogoče razbrati, da je občina zagrešila napačno uporabo materialnega prava, zato je sodišče tožbi Ogrinove ugodilo in sklep odpravilo. Sodišče je denimo ugotovilo, da obnova strehe na Mestni hiši, ki je v lasti občine, premoženja GM ne bi v ničemer povečala, zato tudi ni mogoče šteti, da je Marija Ogrin povzročila večjo škodo zavodu, ker ni izvedla postopkov za njeno sanacijo. Po presoji sodišča tudi neporabe proračunskih sredstev, namenjenih delovanju GM, ni mogoče šteti za škodo.

Marija Ogrin, ki je po razrešitvi ostala zaposlena v GM kot muzejska svetovalka za arheologijo, je včeraj za Delo pojasnila, da je iz obrazložitve sodbe razvidno, da je bil odpoklic neutemeljen in da je opravljala funkcijo direktorice GM odgovorno, gospodarno in vestno. »Menim, da bi v tem primeru morali prevzeti moralno in materialno odgovornost tudi akterji mojega odpoklica: strokovni svet GM in svet zavoda GM ter brezpogojno odstopiti.« Na vprašanje, ali bo zahtevala odškodnino, pa ni odgovorila.

Prikrit del grehov

Ogrinovo so mestni svetniki odpoklicali pred iztekom mandata na podlagi očitkov in mnenj sveta zavoda in strokovnega sveta. Očitali so ji, da ne dela po predpisih zavoda, neutemeljeno ne izvršuje sklepov organov zavoda in pri sklepanju poslov ne ravna gospodarno. Zaradi zanemarjanja in malomarnega opravljanja svojih dolžnosti ter s svojim nevestnim in nepravilnim delom zavodu naj bi povzročila večjo škodo. Po oceni sveta zavoda za najmanj 100.000 evrov, ker da je brez potrebe sklenila posel za pravno svetovanje s strankarskim kolegom iz SDS Klemenom Valterjem, po drugi strani pa ni zagotovila, da bi se začela obnova Mestne hiše, zaradi česar so ostala neporabljena sredstva. Nepravilnosti so ji očitali tudi pri obnovi Prešernove hiše v Kranju, ki jo je izvedlo podjetje Amfion.

Ogrinova v enem letu po imenovanju (vodenje muzeja je prevzela maja 2011) ni opravila ustreznega izpita iz tujega jezika, vendar tega »greha« tedanji župan Mohor Bogataj v sklepu, ki so ga obravnavali mestni svetniki, ni navedel kot razloga za odpoklic pred koncem mandata. Zakaj ne, nam včeraj sogovorniki, ki smo jih prosili za komentar, niso znali pojasniti. Ali bo kdo na občini odgovarjal zaradi akta, ki ga je zdaj »povozilo« upravno sodišče, prav tako nismo uspeli izvedeti.

Dežman upa, da bo tokrat drugače

Zdajšnja direktorica GM Marjana Žibert je povedala, da ni uradno seznanjena s sodbo. Za komentar se nam ni odzval niti predsednik sveta zavoda Matevž Košir. Predsednik strokovnega sveta GM Jože Dežman pa je dejal, da verjame, bodo na »MO Kranj to pot obravnavali vsa nezakonita, negospodarna in nemoralna dejanja gospe Ogrinove: prikrivanje dejstva, da ni opravila pogojev za zasedbo delovnega mesta (izpit iz tujega jezika), odvetniški stroški, pomanjkljivosti in neopravljeno delo pri projektu Khislstein.«