Bivšega direktorja RRA Celje dohitevajo nezakonitosti

Na 1,1 milijona evrov ocenjeni Renoir in Sisley sta vredna 
le 250 evrov.

Objavljeno
11. marec 2015 22.01
Tehnopolis
Brane Piano, Celje
Brane Piano, Celje
Celje – Borisa Klančnika in Jožefa Lorbka včeraj ni bilo na predobravnavni narok pri sodnici Cvetki Posilovič. Lorbek je zaprosil za preložitev, Klančnik pa je prek zagovornice Jasmine Gričnik sporočil, da je pri zdravniku. Klančniku, do leta 2011 direktorju Regionalne razvojne agencije Celje (RRAC) in številnih hčerinskih družb, zdravje očitno onemogoča soočenje s preteklostjo.

Klačniku, ki je bil zaradi zlorabe položaja leta 2011 obsojen na osem mesecev pogojne zaporne kazni, je preizkusna doba dveh že minila, zdaj pa tožilec Jože Manfreda takratnemu direktorju RRAC in pomočniku Lorbku očita, da sta leta 2006 iz državnega proračuna neupravičeno dobila 20.000 evrov, RRAC pa oškodovala še za 25 tisočakov. To naj bi storila s predložitvijo lažne gradbene situacije pri gradnji Tehnološkega parka Celje in z odvozom nevarnih odpadkov z gradbišča na območju Stare Cinkarne. Oškodovanje ni veliko, a za prvo kaznivo dejanje je zagroženo do dveh let zapora, za drugo pa do pet let. Klančnik se včeraj ni odzival na naše telefonske klice.

Doslej je bilo Klančniku, ki je bil hkrati direktor RRAC in hčerinske družbe Tehnopolis – njena največja solastnika sta bila MO Celje in CM Celje v stečaju – v odškodninski tožbi dosojeno, da mora v stečajno maso Tehnopolisa vrniti več kot dva milijona evrov, ki ju je nakazal podjetjem na Kosovu, svojemu podjetju na Hrvaškem in drugim. Klančnikova zagovornica Gričnikova je včeraj dejala, da je višjemu sodišču predlagala, naj primer vrne na prvo stopnjo, saj Klančnik zaradi zdravstvenih težav tudi na tistem sojenju ni mogel sodelovati.

Ni pa znano, če in kdaj bo zahteva po odškodnini zaradi še ene predrzne poteze Klančnika. Med odpisane naložbe Tehnopolisa so Klančnikovi nasledniki že pred stečajem uvrstili domnevni sliki impresionista Alfreda Sisleyja in francoskega mojstra Augusta Renoirja. Svojčas ju je v Tehnopolis prinesel Klančnik v zameno za odkup okoli 1,1 milijona evrov terjatev, shranili pa so ju v depojih Pokrajinskega muzeja Celje. Toda Aleksander Bassin je sliki označil za ponaredka, stečajni upravitelj Tehnopolisa Rok Sodin pa ju v stečajni masi vrednoti na 250 evrov.

Spomnimo, da se je gradnja Tehnološkega parka Celje na območju Stare Cinkarne začela maja 2005. Leta 2010 je svet županov Savinjske regije agenciji odvzel pooblastila za izvajanje razvojnih nalog, ker niso bili zadovoljni z delom RRAC. Razlog je tičal v dejstvu, da so bili ob občinah in več paradržavnih ustanovah večinski lastniki agencije takrat že Valji Group v solastništvu Ivana Štrlekarja, Banka Celje in Emo Orodjarna v lasti kasnejšega ministra za gospodarstvo Stanka Stepišnika. Po Klančnikovem odhodu leta 2011 in ko je vodenje RRAC prevzela Saša Lavrič, so v RRAC začeli odkrivati Klančnikove grehe.

Tehnopolis je danes v stečaju, RRAC se ukvarja z oddajanjem z razvojnim denarjem zgrajenih pisarn v stavbah na območju tehnološkega parka, RRAC pa danes vodi Peter Puhan, nekdanji predsednik uprave družbe Delo.