Bivši radgonski župan Kampuš kazensko ovaden

Trije občinski svetniki so župana že pred drugim krogom županskih volitev ovadili zato, ker ni poskrbel, da bi občina odkupila 49 odstotkov radgonskega doma starejših občanov.

Objavljeno
13. november 2014 22.11
Jože Pojbič, Murska Sobota
Jože Pojbič, Murska Sobota

Gornja Radgona − Šele v sredo je v javnost pricurljala novica, da so trije svetniki prejšnjega radgonskega občinskega sveta, med njimi tudi sedanji novi župan Stanko Rojko, že 17. oktobra kazensko ovadili takratnega župana Antona Kampuša, ker ni poskrbel za to, da bi občina odkupila 49-odstotni delež Doma starejših občanov.

(Ne)odkup deleža v DSO, v katerem je občina že od prej 51-odstotna lastnica, je sicer bila ena od vročih tem predvolilnih soočenj med dosedanjim županom Kampušem in njegovim izzivalcem v drugem krogu Stankom Rojkom in Rojko je bil že takrat precej kritičen do Kampuša. Očital mu je, da je izpustil priložnost, da bi občina po ugodni ceni ta delež odkupila v stečajnem postopku Stavbarja Gradenj in tako postala edina lastnica radgonskega doma ter da je možnost nakupa občinskim svetnikom celo zamolčal. Toda o tem, da so svetniki Brane Klun, Robert Žinkovič in on Kampuša zaradi tega 17. oktobra kazensko ovadili, vse do predvčerajšnjim javno nikomur ni rekel niti besede. Ovadbe ni omenil niti na prvi izredni seji novega občinskega sveta, posvečeni prav zapletom pri odkupu deleža doma.

»Kazenske ovadbe nismo hoteli izrabljati za predvolilni boj, ampak nam je bil edini cilj ustaviti postopek prodaje deleža DSO drugemu kupcu in doseči, da bi občina vendarle lahko uveljavila predkupno pravico,« nam je svoj molk včeraj pojasnil župan Rojko. Na občini namreč upajo, da bi morda lahko razveljavili prodajo deleža družbi Pramag, če bi jim uspelo dokazati, da Anton Kampuš ni storil vsega, kar bi v tem primeru moral.

Poleg tega so vložili tudi pritožbo na sodni sklep o vpisu lastništva nad tem deležem. Še vedno pa samo razmišljajo tudi o morebitni kazenski ovadbi stečajne upraviteljice Marine Marinc Pilej, ki da je ignorirala izjavo občine, da uveljavljajo predkupno pravico, družbi Pramag pa je velikodušno podaljševala rok za plačilo kupnine.

»S to zadevo se do nadaljnjega ne ukvarjam več, imam pa dokazila, da sem stečajni upraviteljici pravočasno sporočil namero občine, da uveljavlja predkupno pravico pri nakupu deleža DSO. V občinskem svetu sicer res nismo sprejeli nobenega sklepa v zvezi z odkupom, jaz pa sem glede na vzdušje med svetniki ocenil, da bomo delež kupili, ko bo priložnost in ko bo cena primerno znižana,« pa nam je včeraj dejal Anton Kampuš, ki je za ovadbo proti njemu prav tako izvedel šele predvčerajšnjim.