Blaž Košorok, prvi mož HSE, je spet ostal praznih rok

Propadel še en poskus dogovora HSE z Rusom o prodaji TET, nova pogajanja še ta mesec.

Objavljeno
01. julij 2014 00.26
Polona Malovrh, Trbovlje
Polona Malovrh, Trbovlje

Blažu Košoroku, generalnemu direktorju Holdinga Slovenskih elektrarn (HSE), se včeraj kljub pričakovanjem ni uspelo izpogajati s švicarskim Edelweiss Investmentom v lasti Rusa Olega Burlakova o nakupu 81,3-odstotnega poslovnega deleža HSE v trboveljski Termoelektrarni (TET). Ruski ponudbi so ročnost podaljšali, s pogajanji pa nadaljujejo še ta mesec.

Po dveh letih in pol pogajanj so na HSE kot razlog za ponoven pogajalski neuspeh navedli - zahtevna pogajanja. V zasavskih energetskih krogih se ruskemu kupcu ne čudijo. Če namreč država lastnino, ki je v knjigah vredna 30 milijono evrov, prodaja za simbolično ceno, pravijo - neuradno je bil HSE menda TET pripravljen prodati za en evro - to upoštevajoč stroga pravila Bruslja vzbuja vsaj sum o nedovoljeni državni pomoči.

Podrobnosti iz ponudbe, ki so jo iz Burlakovovega švicarskega podjetja Blažu Košoroku posredovali aprila, na HSE skrivajo. Neuradno je slišati, da naj bi HSE 125-megavatni termoenergetski blok v Trbovljah prodal za en evro - ob 15-milijonski bančni garanciji. Garancija naj bi služila za izplačilo odpravnin skoraj 180 zaposlenim, ki so na dopustu oziroma na čakanju in ki računajo, da bo HSE blok znova dovolil zagnati 15. avgusta, za kar pa je vse manj možnosti, ker je lastna cena megavatne ure energije iz TET po Košorokovih besedah vsaj dvakrat predraga.

Ker Košoroku v roku, to je do danes, 1. julija, trboveljskega bloka ni prodal, odpade tudi za danes predvidena seja nadzornikov. Ti so z zaključnimi pogajanji o prodaji TET na osnovi ruske ponudbe in petletnega poslovnega načrta soglašali že pred časom, obenem pa Košoroku naložili, da po uskladitvi besedila pogodbe o prodaji deleža HSE Rusu Košorok končno soglasje o predlogu pogodbe poišče pri njih. Neuradno naj bi se Rus v načrtu zavezal, da bo obdržal 150 zaposlenih, v obnovo bloka vložil 60 milijonov evrov in dve leti v času obnove obdržal vse ljudi.