Bo del bremena ZZZS pokril proračun?

Zdravstvena blagajna bo imela 25,9 milijona evrov izgube, 48 milijonov evrov primanjkljaja pa bo prenesla v prihodnje leto.

Objavljeno
14. november 2013 21.20
Diana Zajec, zdravje
Diana Zajec, zdravje

Ljubljana – Da finančni okviri za delovanje našega zdravstva že dolgo niso več dovolj prožni, se je, tokrat zelo boleče, potrdilo tudi na današnji seji upravnega odbora zavoda za zdravstveno zavarovanje.

Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) bo po sedanjih finančnih projekcijah to poslovno leto končal s 25,9 milijona evrov primanjkljaja – poleg 48 milijonov evrov, ki jih zavod prenaša v prihodnje leto –, medtem ko finančni okvir poslovanja leta 2014 izkazuje tako imenovani nepokriti primanjkljaj v višini 57,1 milijona evrov.

Upravni odbor ZZZS se je na prvi seji v novi sestavi – zdaj ga vodi Lučka Böhm, predstavnica aktivnih zavarovancev – s temi ocenami seznanil, soglasno sprejel predlog splošnega dogovora za prihodnje pogodbeno leto, ki uokvirja razrez finančne pogače, ministroma za zdravje in finance pa predlagal, naj del nepokritih finančnih obveznosti prevzame državni proračun.

Kaj bo z odpravo plačnih nesorazmerij

Generalni direktor zavoda Samo Fakin je po seji pojasnil, da bo zavodu v tem letu za pokrivanje programov v resnici zmanjkalo 76 milijonov evrov, saj poleg že omenjenih 26 milijonov minusa ostane nepokritih še 48 milijonov evrov, ki jih bodo prenesli v naslednje leto.

»Leta 2014 bo ta primanjkljaj še večji, več kot 100 milijonov evrov, pri čemer pa je – zaradi načrtovanega prenosa dela tega minusa v leto 2015 – zdaj spornih 57,1 milijona evrov. Če torej hočemo leta 2014 zagotoviti finančno vzdržnost, je to vsoto treba nujno pokriti,« opozarja Fakin.

Upravni odbor je tako med drugim podprl rešitev, po kateri naj bi strošek, ki bo nastal na račun izplačila za polovico zmanjšane tretje četrtine (v višini 34 milijonov evrov) za odpravo plačnih nesorazmerij za nazaj, prevzel državni proračun, saj denarja v zdravstveni blagajni za to preprosto ni.

Minister za zdravje Tomaž Gantar je z omenjenim predlogom že seznanjen, v torek se bo nadaljevalo skupno iskanje najboljših in najlaže izvedljivih rešitev, s katerimi bi preprečili po vsej verjetnosti zelo resne težave v financiranju zdravstvenih programov, storitev in pravic iz obveznega zdravstvenega zavarovanja.

»Če tega denarja iz proračuna ne bo, zavod ne bo mogel poravnavati svojih obveznosti,« pojasnjuje Fakin, kar bo pogoje za delovanje zdravstva, kjer je zaradi pomanjkanja sredstev za amortizacijo aparatur in poslabševanja likvidnosti bolnišnic že zdaj nemalo težav, le še dodatno poslabšalo. Sicer pa mora do sredine decembra pripraviti še finančni načrt za prihodnje leto.