Bo Hotel Tartini odslej res prva violina v mestu ?

Piranu bo poskušal prinesti butični hotel in pomembno poseči v kakovost gostinske in hotelske ponudbe.

Objavljeno
28. marec 2017 23.11
Boris Šuligoj
Boris Šuligoj
Piran – Hotel Tartini Piran naj bi po letošnji turistični sezoni res zaslužil ime violinskega virtuoza. Pred kratkim je zamenjal lastnika. Družba ZIL Inženiring Ljubljana je hotel s tremi zvezdicami prodala podjetju Terminal 16, ki je v 100-odstotni lasti blejskega podjetja Impaktum v lasti znanega blejskega hotelirja Antona Ažmana (nekdanjega izkušenega direktorja HTP Bled).

Po besedah direktorja Impaktuma Mihe Ažmana so od ZIL Inženiringa poleg hotela odkupili še nekaj nepremičnin v Ljubljani, a zneska ni hotel razkriti. Potrdil je, da so pri Addiko Bank (nekdanji Hypo banki) res prejeli posojilo v višini dveh milijonov evrov, a so za nakup nepremičnin potrebovali tudi svoj delež sredstev. Čeprav se podjetje ukvarja predvsem z nepremičninami, investicijsko dejavnostjo in svetovalno kapitalsko genetiko, je v družini dovolj hotelirskega znanja, da so lahko ocenili možnosti nadaljnjega poslovanja Hotela Tartini.

Začetek prenove pozimi

»Z nakupom smo prevzeli tudi najemnika, torej hčerinsko družbo podjetja ZIL Inženiring Oljka, ki bo še naprej upravljalo hotel in plačevalo najemnino zanj. Zdaj še preučujemo, kako bi hotel prenovili in poskrbeli za veliko primernejšo gostinsko ponudbo, saj sedanja ne spada v središče najlepšega slovenskega obmorskega kraja. Prizadevamo si, da bomo gostinski del ločili od nastanitvenega, tako da bi gostinski del oddali kakšnemu dovolj uglednemu gostinskemu podjetju. Pogosto se dogaja, da hotelirji nimajo najboljšega posluha za gostinstvo, gostinci pa ne za nastanitveno dejavnost. Ti dve tesno povezani dejavnosti zahtevata specialiste. Nujne prenove hotela pa se bomo lotili pozimi, saj je zdaj za to prepozno. Radi bi zasnovali design butični hotel, ki bo vreden tega imena in kraja,« je dejal Miha Ažman.

Hotel Tartini so obnovili leta 1994 in je po vseh teh letih že dodobra amortiziran oziroma iztrošen. Skupaj z arhitekti in svetovalci bodo poskrbeli za zasnovo spremenjene notranjosti hotela, ki ima 43 sob in dva apartmaja. Upravlja ga 13 zaposlenih. Povsem po naključju bo ravno konec aprila iz hotela na lastno pobudo odšla dosedanja dolgoletna vodja hotela Andreja Frelih, ki je sprejela izziv v LifeClass hotelih v Portorožu na mestu direktorice hotelske operative. Hotel Tartini v sezonskih mesecih ni imel težav z gosti, težje pa jih je pridobil pozimi. Ustvaril je milijon evrov prihodkov na leto.

Miha Ažman je bil po poročanju Siola dalj časa na čelu slovenske podružnice BMW in dve leti tudi član upravnega odbora Slovenske odškodninske družbe. Njegov brat Jaka Ažman je direktor lokalne turistične organizacije Turizem Bled, a z Impaktumom nima nobene zveze.