Bo inšpektor danes zaprl ptujsko gledališče?

Napak na ptujskem gledališču, obnova katerega je stala več kot dva milijona evrov, je za celo knjigo.

Objavljeno
06. marec 2013 20.26
Franc Milošič
Franc Milošič
Ptuj – Pred komaj šestimi leti v celoti obnovljeno ptujsko gledališče si bo danes ogledal gradbeni inšpektor in nobeno presenečenje ne bi bilo, če bi ga zaradi številnih pomanjkljivosti in ogrožanja varnosti obiskovalcev zaprl. Da ne bi komu padel na glavo del kamnite ograje nad vhodno lopo, je vodstvo gledališča ogradilo vhod in zunanje stopnice. V gledališče je zdaj mogoče vstopati le skozi nekdanjo kavarno v kleti.

Direktor gledališča Peter Srpčič še zdaj ne more verjeti srečnemu naključju, da so še pravočasno opazili in odstranili 35-kilogramski vogalni kamniti zaključek, ki je prejšnjo soboto s sedmih metrov grozil, da bo padel na katerega od petstotih obiskovalcev dveh otroških predstav.

Za Hypo leasing le estetski problem

Ograja balkona nad vhodno lopo razpada že skoraj leto dni. Sredi lanskega leta je direktor Srpčič o tem obvestil lastnika stavbe – Hypo leasing, vendar so njihovi strokovnjaki nekaj mesecev pozneje ocenili, da gre le za estetski problem. Zdaj so med vogalnimi kamni na ograji že do pet centimetrov široke razpoke in tudi drugje na stavbi se kažejo spremembe, ki bi lahko resno ogrožale statiko.

»Lastnik mora stavbo sanirati v skladu s pogodbo. Poslali smo mu opis in fotografije napak in zaveda se, da bo moral napake odpraviti,« o stanju, v katerem je gledališka stavba, pravi ptujski župan Štefan Čelan. V Hypo leasingu smo izvedeli, da bo njihov predstavnik o tem, kaj bodo naredili z gledališčem, več povedal po današnjem ogledu stavbe.

Dolg seznam napak

Napak na ptujskem gledališču, obnova katerega je stala več kot dva milijona evrov, je za celo knjigo. Že takoj po odprtju so ugotovili, da se s približno 30 sedežev sploh ne vidi na oder, balkonska ograja v dvorani je bila prenizka, zato so ji morali dodati še eno, ki zdaj moti pogled na oder. Da vsa vrata v dvorano škripljejo in jih med predstavo ne smejo odpirati, je pri vsem drugem komaj omembe vredna napaka. Stopnišče iz gledališke kleti do galerij in balkonov je stekleno in direktor si je na mokrem steklu poškodoval koleno iz nižje etaže pa je mogoče gledati pod krila obiskovalkam. Stopnišče je bilo zelo drago in zaradi čakanja nanj so morali prestaviti odprtje gledališča, kljub zagotovilom, da se to ne bo dogajalo, steklene pohodne površine pokajo. Težave so tudi z ogrevanjem in hlajenjem dvorane, požarna vodna zavesa, ki bi se morala sprožiti ob morebitnem požaru in ločiti oder od dvorane, pa sploh nima vodnega priključka.

Vhodna lopa s stebri in balkonom, ki so jo med obnovo prizidali h gledališču, zdaj dobesedno razpada. Zid, na katerega je naslonjena ob Murkovi ulici, poka in se nagiba ali poseda. Kamnite stopnice pred njo, ki so jih pred dvema letoma že popravljali, se spet podirajo. Razpoke so tudi v kletnih stenah stavbe na severni strani, zaradi vlage in plesni so morali sanirati tudi pisarniške prostore.

Z obnovo gledališča se je zelo mudilo

Projekte za obnovo gledališča je pripravilo mariborsko podjetje Plan B, izbrala jih je ptujska občina in njen mestni arhitekt Peter Gabrijelčič. Z obnovo se je zelo mudilo, začeli so jo med drugo volilno kampanjo sedanjega župana Štefana Čelana. Občina je stavbno pravico podelila podjetju Gradis Gradnje s Ptuja, ki je posojilo za obnovo najelo pri NLB, ker je podjetje obnavljalo »svojo« stavbo, mu ni bilo treba dati bančnih garancij za odpravljanje morebitnih napak. Pred stečajem je podjetje stavbo prodalo Hypo leasingu ter jo od njega najelo in jo nato dalo v najem Mestni občini Ptuj. Občina bo z najemnino stavbo odkupovala še naslednjih deset let.