Bo Ljubljana ostala brez enega praznika?

MOL: »Imeti dva praznika mesta ni smotrno«

pet, 03.02.2012, 09:00

Ljubljana – Po sedemnajstih letih z dvema praznikoma v letu bo prestolnica letos predvidoma imela zgolj še enega. Doslej smo namreč, poleg dneva miru 9. maja, praznovali tudi dan prve pisne omembe Ljubljane kot mesta. Ta praznik občina namerava odpraviti.

O predlagani odpravi aprilskega praznika so sicer mestni svetniki razpravljali že na lanski marčevski seji, a se je celotna obravnava točke z naslovom Predlog sprememb in dopolnitev statuta MOL preložila na »eno od prihodnjih sej«. Pravi čas za vnovično razpravo o tem bo torej očitno na predvideni februarski seji. Prav je, da zapišemo obrazložitve, pod katere se je podpisala Jasna Plazl, direktorica pravne službe MOL.

»Viri lahko držijo zgolj začasno«

»Ker je nenavadno in ni smotrno, da ima Ljubljana kar dva praznika, predlagamo, da se kot edini praznik MOL ohrani 9. maj, 14. april pa se črta iz statuta,« beremo v obrazložitvi. »Leta 1995 je mestni svet MOL, na osnovi listine iz leta 1243, v statut zapisal še drugi praznik MOL, 14. april – dan prve pisne omembe Ljubljane kot mesta. Vendar pa se Ljubljana v letu 1243 enkrat omenja kot 'civitas' (torej kot mesto), drugič pa kot 'forum' (trg). Pri čemer je (po Francu Zwittru) dopuščena možnost, da gre v primeru omembe mesta za obzidano mesto (območje današnjega Mestnega trga, med Čevljarskim mostom in Vodnikovim trgom), pri omembi forum pa za Stari trg, ki takrat še ni bil obzidan.«

Na občini torej menijo, da kult prvih omemb ni najbolj ustrezno merilo za določitev praznikov, saj se »čez čas ti lahko izkažejo za naključnega ter začasnega – vedno so namreč najdbe novih omemb v listinah še starejšega izvora«.

Za odpravo tudi nekdanji župan

So se pa o tem med svetniki že kresala mnenja, med drugim ob sami razglasitvi praznika v mestnem svetu leta 1995, ko je zanj glasovala desna opcija, leva pa je bila proti, toda v manjšini. Za odpravo praznika, ki je med Ljubljančani na splošno že tako bolj malo znan, je bil na lanski marčevski seji tudi nekdanji župan, Zoran Janković: »V vseh štirih letih na teh proslavah ni bilo nikoli nikogar iz opozicije, ki je takrat ta predlog spravljala v statut. Nelogično je, da ima Ljubljana, kot edina v državi, dva rojstna dneva.«

Povezane novice

Kmalu nova ideološka vojna v glavnem mestu?
1. marec ob 09:39
Svetniki Liste Zorana Jankovića predlagajo, da bi iz statuta črtali mestni praznik, ki je obeleževal prvo pisno omembo Ljubljane kot mesta - 14. april. Kot kaže, bo predlog zagotovo dobil absolutno podporo na seji, ki bo 21. ...

Komentiraj članek

Spoštovani komentatorji!

Komentiranje je preprosto, vendar pa zaradi spodbujanja kulturne in dostojanstvene razprave pred oddajo komentarjev zahtevamo vnos osebnih podatkov.
Za komentiranje morate biti prijavljeni. Še nimate uporabniškega imena in gesla? Registrirajte se!

Spoštovani komentatorji!

Komentiranje prispevkov na straneh Dela ni pravica, temveč možnost, ki jo omogoča medijska družba Delo, d. d. S komentarji prispevkov izražate svoje mnenje ali stališče na lastno odgovornost. Za objavo komentarjev, ki bodo na ogled takoj vidni vsem obiskovalcem portala, zahtevamo vnos osebnih podatkov. Kot registriran uporabnik, ki osebnih podatkov v uporabniškem računu ni dopolnil, pa imate možnost oddaje komentarjev, pri čemer si uredništvo pridržuje pravico do objave po lastni presoji.

Uredništvo Dela in izdajatelj Delo, d. d., spodbujata argumentirano razpravo in ne dovoljujeta zlorabe medijskega prostora za žalitve, napeljevanje k sovraštvu ali nasilju, osebno diskreditacijo identificiranih piscev, oglaševanje izdelkov ali storitev ali kako drugače pravno spornih komentarjev.

Po kazenskem zakoniku je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe, kakor tudi za razžalitev, žaljivo obdolžitev in obrekovanje. Uredništvo Dela bo pomagalo pri ugotavljanju identitete avtorjev sporočil, če bodo to zahtevali pristojni organi. Podatke lahko na zahtevo sporoči tudi prizadeti osebi zaradi uveljavljanja njenih pravic.

Uredništvo Dela bo zato po svoji presoji brisalo sporna sporočila; posameznim avtorjem bo tudi odvzelo možnost komentiranja.

Za vsebino, naslove in priloge sporočil v forumih so odgovorni avtorji sami.

Medijska družba Delo, d. d., uredništvo Dela

Prijavi se

Komentarji

Prikaži: starejši prej
2 komentarja
zmajček49

Nobenega ni treba praznovati, to je samo izguba.

03. februar 2012, ob 10:28:34
rovi

Če bi katerega od teh dveh ukinil, bi bil to seveda 9. maj, Dan miru. To je dan, ko je en totalitarizem (nacizem) zamenjal drugega (komunizem). To proslavljati po krinko miru je v stilu Orwellovega 1984.

03. februar 2012, ob 09:10:34
2 komentarja
Stran: <|1|>
Prikaži: starejši prej