Bo osebni zdravnik lahko dal 120 dni bolniške?

Spremembe v izdajanju receptov so nesmiselne in bodo omogočile le zaslužek računalnikarjem, menijo zdravniki.

Objavljeno
09. julij 2013 21.15
Slovenija, Kranj, 12.01.2012 - Zdravnik Aleksander STEPANOVICC, ki dela v kranjskem zdravstvenem domu. Zdravnisski recepti. Foto: Leon VIDIC/DELO
Milena Zupanič, notranja politika
Milena Zupanič, notranja politika

Ljubljana – Osebni zdravnik bo lahko namesto sedanjih 30 dni predpisal do kar 120 dni bolniške, samoplačnikom pa ne bo smel več predpisati zdravil, napotnic in drugih pravic iz obveznega zavarovanja. To sta spremembi, ki ju kaže predlog novega pravilnika o listinah ZZZS. Upravni odbor ZZZS ga bo obravnaval jutri.

Novi pravilnik spreminja recept, bolniški list, nalog za prevoz bolnikov in nekatere druge tiskovine, ki jih uporabljajo zdravniki za uresničevanje pravic bolnikov. Na ZZZS pravijo, da so spremembe potrebne zaradi uskladitve z direktivo EU in zakonom o uravnoteženju javnih financ, zdravnikom prinašajo nekaj razbremenitev. Zdravniki ugotavljajo nasprotno: sprememba tiskovin je »nesmisel«, ki bo prinesel več administrativnih opravil, zaradi česar bodo imeli še manj časa za bolnike. Hkrati pomeni sprememba tiskovin zanje nepričakovane stroške oziroma zaslužek za računalniška podjetja. Opozarjajo tudi na neprimerne vsebinske spremembe in njihovo neustavnost.

Neustavnost prinaša določba, da zdravnik bolniku samoplačniku ne bo smel več omogočati pravic iz obveznega zdravstvenega zavarovanja. Zdravnik mu torej ne bo smel izdati zelenega recepta za zdravila, napotnice za obisk specialista, naloga za prevoz, za medicinskotehnične pripomočke in podobno. To je nekoč v Sloveniji že veljalo, a je ustavno sodišče leta 1998 presodilo, da ni v skladu z ustavo. Novi pravilnik je ustavno presojo zaobšel, je povedala Danica Rotar Pavlič, predsednica odbora za pravno-etična vprašanja pri zdravniški zbornici, zdravnica z Brezovice.

Slab je tudi predlog, da bi zdravnik na primarni ravni lahko predpisal bolniku do kar 120 dni bolniške odsotnosti, kot je videti na drugi strani obrazca »predlog imenovanemu zdravniku«. Takšna ureditev bo za zdravnike pomenila dodaten pritisk, absentizem se bo povečal. Zdaj lahko omogoči zdravnik na primarni ravni do 30 dni bolniške, nato pa mora bolnik oziroma vsaj njegova dokumentacija k imenovanemu zdravniku na ZZZS. Velikokrat bolnika prav to spodbudi, da se vrne na delo, pove iz prakse Rotar Pavličeva.

»Nov recept je nesmisel. Zakaj bi potrebovali nov recept v papirni obliki, ko pa je v pripravi elektronski?« se sprašuje Miro Lasbaher iz sindikata Praktik.Um, zdravnik iz Juršincev pri Ptuju. Nesmiselne so tudi spremembe pri nalogu za prevoz bolnikov, saj bo zdravnik zanje porabil več časa, zlorab pa ne bo odpravil. Predlaga, da bi namesto tega razmejili in natančno seznanili zavarovance, kdaj se lahko peljejo z reševalnim vozilom in kdaj ne. Po drugi strani pa ZZZS ni upošteval predloga zdravnikov, da je treba omogočiti dementnim ljudem spremstvo pri prevozu z rešilnim avtomobilom, saj šofer sam situacije ne more obvladati.

Rotar Pavličeva opozarja na velike stroške, ki jih prinaša sprememba listin za zdravnike zaradi potrebnega spreminjanja računalniških programov pri tem. Samo za spremembo naslova je morala pred kratkim računalnikarju plačati 70 evrov. Kdo bo plačal vse potrebne računalniške spremembe? Na ZZZS so odgovorili, da s posodabljanjem listin ne bo nikakršnih stroškov. Zdravniki naj najprej do konca porabijo stare tiskovine, če jih še imajo, šele nato naročijo nove. Če bo upravni odbor sprejel novi pravilnik jutri, bodo nove listine v uporabi predvidoma konec meseca.