Bo po premierki Bratuškovi padel še župan Janković

Lokalne volitve: Med štetjem zadnjih glasovnic iz tujine prvi postopki za vložitev županskih in svetniških kandidatur.

Objavljeno
18. julij 2014 17.54
Predčasne parlamentarne volitve 13.7.2014 Ljubljana Slovenija
Peter Jančič, notranja politika
Peter Jančič, notranja politika
Ljubljana – Zoran Janković, Franc Kangler in Boris Popovič so z zmagami v prvem krogu zaznamovali lokalne volitve pred štirimi leti. Od takrat je Popovič izgubil Ankaran, Kangler je odstopil v Mariboru, v težavah pa je po polomu s PS tudi Zoran Janković.

Ko bo Državna volilna komisija v ponedeljek štela zadnje glasove po pošti iz tujine, bo po občinah že mogoče zbirati podpise volivcev za vložitev županskih in svetniških kandidatur. Po evropskih volitvah, ki jih je dobila desnica, in parlamentarnih, na katerih je slavil Miro Cerar, se začenja tretji letošnji spopad za oblast. Za tiste, ki jim je spodletelo, so lokalne volitve popravni izpit, ki bo pokazal, ali lahko preživijo vsaj na nekaj nižji ravni.

Šerifi velikih mest

»PS lahko ima premierko in župana glavnega mesta,« je Zoran Janković večkrat opozoril, ko je na strankinem kongresu premagal Alenko Bratušek. Po tem pa je njena vlada odstopila. Z razpletom predčasnih volitev pred tednom pa so premierski položaj že izgubili. Na kocki bo 5. oktobra še županovanje prestolnici. V Ljubljani je na volitvah poslancev Stranka Mira Cerarja PS povsem porazila.

Na slab izid je vplivala tudi Jankovićeva odločitev, da za poslanca sploh ni kandidiral. A vstop v spopad na lokalni ravni s porazom na državni ni najboljši. Poslanci pa so Jankoviću in vsem nestrankarskim županom lani nastavili dodatno past. Podjetjem so prepovedali, da bi jim financirala kampanje.

Pred štirimi leti je z darili podjetij Janković poravnal 41.247 evrov stroškov županske kampanje, ki ga je skupaj stala 48.944 evrov. Na podoben način je stroške kampanje plačal tudi za svojo listo. V Mariboru je Franc Kangler za takrat dobrih 20.000 evrov težko kampanjo še v okviru SLS od podjetij zbral 18.147 evrov. Posamezniki, ki kampanje še lahko sofinancirajo, so obema primaknili drobiž. Kangler ni več župan, izgubil je mandat v državnem svetu, moral bi celo v zapor. Kljub temu pa je kar nekaj ugibanj zadnje dni sprožilo, ker je Željko Vogrin registriral stranko Županova lista.

Strankarska slika občin

Nekdanjega Kanglerjevega sodelavca Vogrina je mestni svet pred časom predlagal za izpraznjeno Kanglerjevo mesto v državnem svetu, a ga elektorji niso izvolili.

Župani, kot sta Janković in Popovič, so bili na prejšnjih volitvah s svojimi listami razlog, da so bile stranke relativno neuspešne. Še najvišji delež, če na državni ravni seštejemo glasove, je z 18,35 odstotka dosegla SDS. Krepko manj kot na volitvah v DZ te dni, ki ne veljajo za uspeh. A so se druge odrezale še slabše. Za SD in SLS je bilo 11,2 in 10,6, za Desus 8,4 odstotka volivcev. Na petem mestu je bila LDS s 7,2 odstotka. Dilema tokratnih volitev bo, koliko moči bodo ohranile županske in neodvisne liste in kako se bodo odrezale nove stranke, denimo SMC.

Volitve županov bodo 5. oktobra. Takoj po počitnicah bodo treba vložiti kandidature. Deseti september bo zadnji dan za to. Prva volišča se bodo po občinah odprla zadnji dan septembra, ko se bodo začela predčasna glasovanja.