Bo veto ustavil obveznice co-co?

Neuradno smo izvedeli, da bi državni svet lahko jutri odločal o ustavitvi veljave spremembe zakona o bančništvu.

Objavljeno
19. junij 2012 20.09
P. J., notranja politika
P. J., notranja politika

Ljubljana – O ustavitvi veljave spremembe zakona o bančništvu, s katero je parlament prejšnji teden poskušal hitro omogočiti izdajo posebnih obveznic za krepitev kapitalske ustreznosti bank, bi jutri na izredni seji lahko odločal državni svet, smo izvedeli neuradno.

Zakon – ta omogoča izdajo obveznic, ki se lahko spremenijo v lastniške deleže – je parlament uzakonjal po najhitrejšem postopku in bo, če ne bo veta, obveljal dan po objavi v uradnem listu, torej že konec tega tedna.

Da zbira podpise za izredno sejo državnega sveta, je za Delo potrdil Jože Mencinger, ki pa je opozoril, da desetih podpisov, ki so pogoj za sklic izredne seje, še ni zbral.

O razlogih, zakaj poskuša doseči, da bi morali poslanci znova odločati o spremembi zakona o bančništvu, je povedal: »Tej vladi ne zaupam pretirano. Uvaja nov finančni instrument, kakšen bo rezultat in kaj se za tem skriva, pa je povsem nejasno.« Mencinger, ki v državnem svetu zastopa univerze, visoke in višje šole, politično velja za podpornika Zorana Jankovića in PS.

Morebitni veto državnega sveta bi pomenil, da sprememba zakona ne bi obveljala do prihodnjega tedna, ko se bo sestala skupščina delničarjev NLB, ki bi lahko odločala tudi o kapitalski krepitvi največje banke v državi.