Bo vlada tiho ob oživljanju fašizma?

V Združenju protifašistov in drugih organizacijah vlado opozarjajo, naj ukrepa proti oživljanju sovražnih ideologij.

Objavljeno
21. maj 2015 21.20
Boris Šuligoj, Koper
Boris Šuligoj, Koper

Koper – »Sobotni shod italijanskih fašistov v Gorici dokazuje, da fašizem očitno ni bil premagan in spet nevarno dviguje glavo. To najbolje vemo Primorci, ki nas je zasužnjil, nas trpinčil, nam odvzel identiteto, ukinjal slovenski jezik in šole, konfiniral, požigal hiše in nas pobijal. Primorci smo protifašisti po krvni sliki, zato od vlade in ministrstva za zunanje zadeve zahtevamo, naj vlado v Rimu pozove, da prepreči shod fašistov v Gorici,« so v Združenju protifašistov, borcev za vrednote NOB in veteranov iz Kopra, združenju borcev za vrednote NOB, Društvu Tigr in Združeni levici vlado danes v Kopru še enkrat pozvali, naj ukrepa proti oživljanju sovražnih ideologij.

Boris Kralj iz koprskega združenja protifašistov je prepričan, da bi se morala naša vlada do tega opredeliti: »A zdi se, da ta mlačna vlada ne bo naredila nič. Tako kot smo šli kar mimo, da se je slovenski predstavnik v Združenih narodih pred meseci popolnoma nerazumljivo vzdržal glasovanja obsodbe fašizma.«

Casa Pound je najmočnejša fašistična organizacija v Italiji. Čeprav je prepovedana, naj bi v Gorico prišlo 2000 njihovih privržencev. Shod je namenjen stoti obletnici vstopa Italije v prvo svetovno vojno in letu 1915, ko je Italija podpisala tajni pakt, ki ji je obljubil vsa tista ozemlja, zaradi katerih je tako trpel primorski del Slovenije. »To leto je bil začetek slovenske nacionalne tragedije na Primorskem, ki ga bodo v soboto slavili fašisti. To je sprevrženo, še posebno ker se dogaja v prostoru, ki je bil prvi temu izpostavljen in je najbolj trpel, odpira stare rane ... Zato dogodek obsojamo, preziramo, izražamo naš gnev, hočemo spodbujati popolnoma drugačne odnose,« je povedal predsednik komisije za mednarodne odnose v ZZB Štefan Cigoj.

Shod, ki je še en dokaz teptanja temeljnih načel evropske unije, je tudi izraz podcenjevanja fašizma in njemu podobnih ideologij, so poudarili v Kopru. Čeprav Evropa slavi 70. obletnico konca vojne, zloma nacizma in fašizma, zadnji vse pogumneje dviguje glavo. »Pegida v Nemčiji, Zlata zora v Grčiji, čaščenje hrvaških ustašev, srbskih četnikov, slovenskih domobrancev ... vzbuja skrb vseh, ki hočemo živeti v miru in enakopavnosti vseh narodov Evrope. Zaskrbljeni smo lahko tudi zato, ker je Italija ob dnevu spomina podelila 300 fašistom državna priznanja,« so opozorili koprski protifašisti, ki so prepričani, da fašistom ni po godu odpiranje meja, zato so si za shod tudi izbrali Gorico, kjer je še posebno težko spet povezovati razdeljeno mesto.

Skupaj s predstavniki organizacij, ki zahtevajo ukrepanje slovenske vlade, se bodo jutri v Gorici udeležili zborovanja proti fašistom, ki ga pripravlja Protifašistična deželna opazovalnica Furlanije - Julijske krajine.