Bob leta 2014 Maksimiljanu Klančniku

Bralci Večera so izbrali: »Nekdo, ki zasluži 20 tisoč evrov, težko razume, kako se počuti nekdo, ki nima za kruh.«

Objavljeno
17. januar 2015 22.57
VECEROV BOB LETA
De. P., Delo.si, STA
De. P., Delo.si, STA
Maribor - Večerov bob leta 2014 je izjava predsednika Društva gostincev Pohorja Maksimiljana Klančnika, ki so jo danes slovesno razglasili v Slovenskem narodnem gledališču (SNG) Maribor. Največ glasov v vsakoletni akciji časnika Večer je zbrala njegova izjava: »Nekdo, ki zasluži 20 tisoč evrov, težko razume, kako se počuti nekdo, ki nima za kruh.«

Izbor boba leta - po mnenju bralcev Večera in širše slovenske javnosti najboljše izjave, objavljene v Večeru - je potekal že šestnajsto leto zapored. Letos so organizatorji prejeli rekordno število skoraj 27.000 glasov.

Poleg Klančnika so bili med desetimi finalisti akcije režiser Jernej Lorenci z izjavo »Vem samo, da moramo v tem času predvsem bolj paziti drug na drugega.«, pisatelj Vlado Žabot z izjavo »Politiki bi tokrat morali ponuditi ali zastaviti kaj več kot zgolj besede in obljube. Recimo del svojega premoženja.«, elektrotehnik in iskalec zaposlitve Blaž Kranar, ki je izjavil »Povsod iščejo nekoga z izkušnjami, a jih nimam. Ni jih mogoče dobiti, če te nikjer ne zaposlijo.« in umetnik Sašo Sedlaček z izjavo »Morda bi morali pozabiti na stereotip o marljivem Slovencu in se sprijazniti, da ob kitajskem tempu dela pač izpademo leni. Spremenimo slogan državne tržne znamke v GO SLOWenia in svetu ponudimo alternativo hitrosti.«

V finale so se uvrstili še publicist Marko Radmilovič (»Nogomet imenujejo najvažnejša postranska stvar na planetu. Kar je neumnost. Bil bi mnogo lepši planet, če bi nogomet izbrali za najvažnejšo osrednjo stvar na planetu.«), slikar in režiser Rudi Uran (»Požrešnost, egoizem in pokvarjenost so rak, aids in ebola te družbe in časa. Žal.«), pesnica Neža Maurer (»Ne bi menjala svoje še tako težke mladosti za današnjo mladost. Ker mi smo imeli vedno perspektivo.«), glasbenik Drago Mislej - Mef (»Naša vlada je tako leva, da ne spoštuje Božička, in preveč desna, da bi spoštovala dedka Mraza. Celo Božiček in dedek Mraz bosta morala dokazati, da ne delata na črno in da plačujeta vse davščine.«) in poveljnik Gasilske zveze Slovenije Franci Petek (»Slovenci smo dokazali, da znamo stopiti skupaj, ko je najtežje, in da nam vrednote, kot so prostovoljstvo, solidarnost ter dobrodelnost, niso tuje, so del nas in naše kulture.«)

Slovesne razglasitve boba leta 2014 v mariborskem gledališču se je udeležila vrsta znanih osebnosti, program je že petič zapored povezoval gledališki in filmski igralec ter stand up komik Tadej Toš, prireditev pa je neposredno prenašala nacionalna televizija.

Od leta 1999, odkar časnik Večer pripravlja akcijo Bob leta, so zmagovalne izjave podali glasbenik Vlado Kreslin, sociolog Matjaž Hanžek, tedanja generalna državna tožilka Zdenka Cerar, urednik pri Cankarjevi založbi Zdravko Duša, igralec Polde Bibič, univerzitetni profesor prava Lojze Ude, primarij Kurt Kancler, tedanji predsednik vlade Janez Janša, kardinal Franc Rode, sekretar Društva gluhih, naglušnih Podravja Milan Kotnik, igralec Matjaž Javšnik, pravnik Ciril Ribičič, igralec Peter Boštjančič, čistilka Jelka Bobonja in učiteljica Bojana Potočnik.