Bodo begunce ustavila vrata na avtocesti s Hrvaško?

Med mejnima prehodoma Gruškovje in Macelj je Slovenija na mejno črto postavila kovinska vrata, s katerimi lahko zapre avtocesto.

Objavljeno
22. oktober 2016 18.22
Franc Milošič
Franc Milošič

Kovinska vrata so zaenkrat sicer odprta, zaprli naj bi jih le ob večjem pritisku prebežnikov. Vrata stojijo na mejni črti med obema državama. Med mejnima prehodoma je kakšen kilometer razdalje in nekaj več kot polovico te razdalje teče avtocesta po slovenskem ozemlju.

Od podbojev vrat naprej so na vsaki strani postavili panelno ograjo, v krake na vrhu razcepljenih stebrov pa razvlekli rezilno žico. Od blizu vse še najbolj spominja na nekakšen vstop na prepovedano zaporniško območje ali v kdovekakšen rezervat.

Če bi torej prebežnike zadržali pred temi vrati, še vedno na hrvaškem ozemlju, bi pred tem morali priti skozi hrvaški mednarodni prehod Macelj. Obiti ga ni mogoče, saj potem slovensko ozemlje od vrat na avtocesti naprej varuje panelna ograja s koluti rezilne žice na vrhu.

Popotniki, ki smo jih na mejnem prehodu spraševali, kako so se počutili, ko so se pripeljali mimo na novo postavljenih ovir, so večinoma omenjali podobe taborišč iz druge svetovne vojne ali ime znanega ameriškega taborišča na Kubi.