Bodo evropski milijoni Rimskih term spet potovali?

Goljufi so bili že pred leti pravnomočno obsojeni, nezakonito pridobljeni denar pa prestavljajo sem in tja.

Objavljeno
03. februar 2016 19.09
Špela Kuralt
Špela Kuralt
Celje – Rimske terme v stečaju so 2. novembra lani dobile 3,5 milijona evrov, ki jih je Furs z izvršbo vzel decembra 2014. Denar so jim vrnili kljub ponovni sodbi celjskega okrožnega sodišča septembra lani, sodba še ni pravnomočna, da morajo Rimske terme evropska sredstva vrniti. Medtem pa ministrstvo za gospodarstvo s tožbo zahteva ves denar z obrestmi, to je 5,9 milijona evrov.

Večina vpletenih v goljufijo na škodo EU pri izgradnji Rimskih term je aprila 2013, dober mesec po začetku stečaja družbe, na celjskem okrožnem sodišču priznala krivdo, Hilda Tovšak je to storila nekaj mesecev kasneje. Sodnica Romana Gradič je že takrat naložila Rimskim termam v stečaju, da morajo vrniti evropski denar, ki je bil pridobljen s kaznivim dejanjem. Tu se je zapletlo. Tako na kazenskem kot tudi na gospodarskem oddelku, kjer ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo (MGRT) zahteva vračilo evropskega denarja. Včeraj so tam zaključili glavno obravnavo, sodba bo znana v 30 dneh.

MGRT je bilo sicer o vsej goljufivi zadevi precej dobro seznanjeno. O tem, da se plačila Vegradu in dejansko stanje na terenu močno razlikujejo, je nekdanja direktorica Rimskih term Marjana Novak sama opozorila MGRT, kot je pričala v kazenskem postopku. Kljub temu MGRT ni odstopilo od pogodbe, ampak so Rimske terme z novo pogodbo dobile še 1,1 milijona evrov evropskih sredstev. Skupno so Rimske terme tako prek MGRT dobile okoli 4,6 milijona evrov.

Pravni problemi, denar pa čaka

MGRT v kazenskem postopku nikoli ni vložilo premoženjsko-pravnega zahtevka. Znesek, ki ga zahteva v tožbi na gospodarskem oddelku, pa je prijavil kot navadno terjatev v stečaju Rimskih term. Takratni stečajni upravitelj Boris Dolamič je terjatev prerekal v celoti, saj so Rimske terme poslovale nemoteno, zato za priznanje terjatve ni bilo pogojev. Zadeva je pristala na sodišču, kjer je MGRT na prvi stopnji enkrat že izgubilo, zdaj sodišče odloča ponovno.

Kot je dejal pooblaščenec Rimskih term v stečaju Borut Soklič, bi moralo MGRT prijaviti pogojno terjatev, ki bi jo lahko uveljavljali, ko oziroma če bi ta tudi nastala: »Tako pa so prijavili terjatev, ki je ob začetku stečaja še sploh ni bilo. Vlak za pogojno terjatev je odpeljal, zdaj si pa ne morejo še leta izmišljevati, kaj vse se bo še zgodilo in tega zahtevati.«

Stečajni upravitelj Rok Sodin ima trenutno na računu Rimskih term kar 3,5 milijona evrov, a z njimi ne sme nič početi. Sodišče ga je namreč takoj, ko so denar tja nakazali, opozorilo, da bo moral, če bo zadnja sodba celjskega okrožnega sodišča v kazenski zadevi potrjena, denar spet vrniti v državni proračun. Če bo tudi MGRT uspel s tožbo, bo to najverjetneje nov udarec za stečajno maso, saj je Valerij Arakelov Rimske terme kupil brez bremen.