Bodo Indejance s silo vrgli na cesto?

Ustvarjalna platforma Inde: za oblast nezaželena, za družbeni razvoj nujna alternativa. DUTB molči.

Objavljeno
25. januar 2017 00.31
Boris Šuligoj
Boris Šuligoj

Koper – Se bo v koprskem Indeju ponovilo nasilje nad zasedniki (skvoterji), kakršnemu smo bili priča lani v ljubljanskem Rogu? To vprašanje si te dni postavljajo člani Ustvarjalne platforme Inde (UPI) in njihovi podporniki, saj se je razširila informacija, da je DUTB že najela družbo, ki naj bi jih tako ali drugače izselila iz propadlih, degradiranih in za okolje škodljivih prostorov.

Člani Ustvarjalne platforme Inde sebi pravijo indejanci in danes sklicujejo tiskovno konferenco, na kateri bodo pojasnili, kako si že dlje časa neuspešno prizadevajo za dialog s predstavniki Družbe za upravljanje terjatev bank (DUTB). Ta jih je pred dnevi opozorila, da morajo do 30. januarja izprazniti prostore, saj so medtem na razpisu izbranemu podjetju Saubermacher že naročili, da počisti približno 50 ton azbestnih odpadkov. Poleg tega propadle prostore in kakšnih 13.000 kvadratnih metrov zemljišč DUTB prodaja za dva milijona evrov, ponudbe pa zbirajo do 7. februarja.

Eden od uporabnikov UPI, ki zaradi lastne varnosti noče biti imenovan, nam je včeraj dejal, da se za območje resno zanima tudi idrijska Hydria, ki ima prostore nekaj sto metrov stran. V DUTB smo včeraj poskušali izvedeti, kako bodo izvedli čiščenje prostorov, če se indejanci ne bodo hoteli umakniti, jih nameravajo odstraniti s silo ali jim morda ponuditi nadomestno lokacijo, vendar so nam odgovorili le, da nam bodo odgovore posredovali »predvidoma jutri«.

Pri čiščenju zasedniki pripravljeni pomagati

Indejanci so naselili zapuščene proizvodne prostore nekdanjih invalidskih delavnic pred približno dvema letoma, ko so se začeli umikati iz tedaj zaprtega Mladinskega kulturnega centra Koper, kasneje preimenovanega v Center mladih Koper (CMK). V koprski občinski upravi pravijo, da lahko Indejevi skvoterji ustvarjajo, uresničujejo svoje ideje in sodelujejo na dogodkih in projektih v CMK: »V njem so izvedli kar nekaj svojih dejavnosti in tega sodelovanja si v CMK obetajo tudi v prihodnosti.«

Naš sogovornik, član zasednikov Indeja, pa pravi, da to ne drži: »Če bi na primer hoteli organizirati koncert, bi nas to stalo najmanj 300 evrov: za ozvočenje, tonskega mojstra in varovanje, česar pa si ne moremo privoščiti.« Poudaril je, da zasedajo komaj dobro desetino površin Indeja in da nimajo težav z azbestom, saj so pred dvema letoma izbrali prostor, ki je pokrit s strešniki.

Prepričani so, da bi DUTB lahko neovirano počistila azbestne odpadke, tudi če njih ne preselijo, kot pravijo, pa so pri čiščenju pripravljeni tudi sodelovati. Ustvarjalna platforma Inde ima približno sto članov in zelo razvejen program dejavnosti: od koncertov in filmskih projekcij, okroglih miz ter političnih razprav do kulturnih in športnih dogodkov. Ob sredah s toplimi obroki skrbijo tudi za brezdomne. Priznavajo, da se v bližnjih prostorih zadržujejo tudi prekupčevalci z mamili, ki pa da nimajo nič z njihovo dejavnostjo, in če bi policisti hoteli, bi to dejavnost lahko že zdavnaj omejili.

Poziv občini in DUTB k iskanju rešitve za UPI

Indejanci trdijo, da so si pridobili pravno mnenje, po katerem so si z več kot leto dni trajajočo zasedbo pridobili posestno pravico in da zato upravičeno zahtevajo ohranitev pridobljenih pravic.

»Vsaj del prostorov bi zato lahko izvzeli iz privatizacije, saj so bili nekoč last vseh, potem pa so jih z divjo privatizacijo in nepopisno izkoriščevalsko politiko povsem uničili. Nočemo se sprijazniti s tem, kar je uničil brezsramni kapitalizem. Inde smo zasedli, da dokažemo, kaj pomeni medsebojna solidarnost, da pokažemo, da mladi nismo leni, ampak da je celotna družba zasnovana tako, da duši in onemogoča prosti razvoj naših potencialov. Z vzpostavitvijo te ustvarjalne platforme dokazujemo, da lahko aktivno rešujemo brezperspektivni položaj, v katerem smo se znašli,« je povedal naš sogovornik, ki nasprotuje komercializaciji mladinskih klubov in njihovemu udinjanju kapitalu.

Indejance so včeraj podprli v Iniciativi za demokratični socializem, kjer so izrazili pričakovanje, da bosta občina Koper in DUTB skupaj poiskali rešitev za kolektiv UPI in za brezdomne. Prepričani so, da takšna alternativna mladinska scena uvršča mesto na zemljevid naprednih mest. »Zato je nečloveško sredi mrzle zime na cesto postaviti najranljivejšo skupino ljudi brez nadomestne namestitve.«

Od občine Koper pričakujejo, da čim prej sprejme lokalni program za kulturo, kar da ji nalaga zakon o uresničevanju javnega interesa za kulturo in kar bi morala storiti že do avgusta 2014. Pojavi skvoterjev so po njihovem mnenju klofuta vsem neustreznim politikam. Sicer pa je v Kopru še veliko praznih prostorov, za katere bi bilo veliko koristneje, če bi jih zasedle skupine, ki zagovarjajo alternativno miselnost, so prepričani v Iniciativi za demokratični socializem.