Bodo lahko v gledališčih kmalu kadili zeliščne izdelke?

Po novem bi kajenje zeliščnih izdelkov lahko bilo dovoljeno v zaprtih javnih prostorih, če je kajenje del predstave.

Objavljeno
30. marec 2017 19.37
jer/kajenje
K.M., STA
K.M., STA

Ljubljana - Skupina poslank in poslancev koalicijskih strank SMC in DeSUS s prvopodpisanim Sašo Tabakovićem (SMC) je v parlamentarno proceduro vložila predlog dopolnitve tobačnega zakona. Poslanci predlagajo izjemo, po kateri bi bilo nastopajočim v okviru gledaliških predstav dovoljeno kajenje zeliščnih izdelkov, poroča STA.

Zakon o omejevanju tobačnih in povezanih izdelkov bi dopolnili z novim členom 39.a, ki bi določal izjeme prepovedi kajenja. Tako bi bilo v zaprtih javnih prostorih, ki so namenjeni dejavnostim na področju kulture, dovoljeno kajenje zeliščnih izdelkov za kajenje, če je kajenje del predstave s področja scenskih umetnosti. Kajenje bi bilo tudi v tem primeru dovoljeno samo nastopajočim na odru in to zgolj v času trajanja predstave.

Zakon, ki ga je DZ brez glasu proti sprejel 15. februarja, sicer prepoveduje kajenje oziroma uporabo tobaka, tobačnih izdelkov in povezanih izdelkov, razen tobaka za žvečenje in tobaka za njuhanje, v vseh zaprtih javnih in delovnih prostorih. Prav tako je kajenje prepovedano v vseh vozilih, če so v njem mladoletni.