Bodoči ljubljanski rektor se o šolninah ne bo pogovarjal

 Volitve bodo 18. junija. Svetlik in Duhovnik: Treba je poiskati dodatna sredstva za univerzo.

Objavljeno
22. maj 2013 23.09
Tina Kristan, Ozadja
Tina Kristan, Ozadja

Ljubljana – Javna sredstva ljubljanske univerze so se letos v primerjavi z letom 2011 zmanjšala za malo več kot 13 odstotkov, in sicer na slabih 155 milijonov evrov.

Pričakovati je, da bi bilo v prihodnjih letih kaj drugače, ne gre. Tega se glede na današnjo prvo predstavitev zavedata tudi kandidata za novega rektorja ljubljanske univerze, dr. Ivan Svetlik in dr. Jože Duhovnik.

Oba sta namreč omenila nujnost boljšega črpanja evropskih sredstev oziroma sodelovanje pri mednarodnih projektih. Slišala se je tudi zahteva po zakonu, ki bi zagotavljal večletno financiranje visokega šolstva.

Tega na ministrstvu že pripravljajo. Oba tudi nasprotujeta drobljenju univerze. Volitve, ki bodo odločile, kateri od kandidatov bo nadomestil dr. Staneta Pejovnika, bodo 18. junija. Svoj glas lahko oddajo visokošolski učitelji, znanstveni delavci in visokošolski sodelavci, ki so zaposleni na univerzi, in tudi študenti, ki pa jim pripada petina glasov od skupnega števila glasov prvih. Mandat rektorja traja štiri leta.