Bogatajeva samovolja bo Kranjčane stala vsaj 866.000 evrov

Zaradi neupravičene odpovedi koncesije mora MO Kranj Dimnikarstvu Dovrtel plačati odškodnino. 

Objavljeno
21. oktober 2016 23.10
Kandidata za župana Mohor Bogataj in Boštjan Trilar v pričakovanju rezultatov. Kranj 19. oktober 2014.
Blaž Račič
Blaž Račič
Kranj – Odločitev bivšega župana Mohorja Bogataja, da brez soglasja mestnega sveta leta 2003 odpove koncesijsko pogodbo družbi Dimnikarstvo Dovrtel, bo kranjsko občino drago stala. Sedanji župan Boštjan Trilar na podlagi sodbe Višjega sodišča v Ljubljani mestnemu svetu predlaga prerazporeditev 825.000 evrov v proračunu za plačilo odškodnine dimnikarstvu, odprti pa sta še dve tožbi v skupni vrednosti 860.000 evrov.

Mestna občina (MO) Kranj in Dimnikarstvo Dovrtel iz Kranja sta oktobra 2003 sklenila petletno koncesijsko pogodbo za dimnikarsko dejavnost. Dobrega pol leta po tem je takratni kranjski župan Mohor Bogataj brez vednosti mestnega sveta pogodbo odpovedal, občina pa je koncesijo podelila ljubljanskemu podjetju Snedim. Bogataj je odločitev utemeljeval z nezadovoljstvom občanov, včeraj pa na vprašanje, kako komentira, da občina zaradi njegove odločitve lahko izgubi več kot poldrugi milijon, ni hotel odgovoriti. Povedal je, da že dve leti ni več župan in da se je upokojil.

Po večletnem pravdanju je morala MO Kranj pogodbo z družbo Snedim aprila 2007 odpovedati, dejavnost pa je spet zaupala Dimnikarstvu Dovrtel, ki mu je država isto leto podelila novo osemletno koncesijo tudi za območje MO Kranj.

Dimnikarstvo je proti občini vložilo dve odškodninski tožbi v vrednosti več kot dva milijona evrov. V prvi je avgusta 2014 kranjsko okrožno sodišče razsodilo, da mora občina zaradi gospodarske škode Dimnikarstvu plačati 436.000 evrov, znesek pa se je z obrestmi povečal na 866.000 evrov. Višje sodišče v Ljubljani je v pritožbenem postopku (pritožili sta se obe stranki) zgolj potrdilo znesek odškodnine. MO Kranj je v tem postopku februarja letos vložila zahtevo za revizijo postopka na vrhovno sodišče, ki pa o tem še ni odločilo. V prvi tožbi mora okrožno sodišče še odločiti o preostalem delu zahtevka Dimnikarstva Dovrtel, vrednem 400.000 evrov, so pojasnili na občini.

Z drugo tožbo dimnikarstvo zahteva še 460.000 evrov

Župan Trilar mestnemu svetu, ki se bo sestal v sredo, predlaga plačilo 866.000 evrov dolga, s čimer bi se izognili dodatnemu zviševanju obresti tri tisoč evrov na mesec, saj je kljub vloženi zahtevi za revizijo sodbe od potrditve na višjem sodišču pravnomočna. Iztok Dorič, direktor Dimnikarstva Dovrtel, je dejal, da so na revizijski zahtevek odgovorili, odločitev pa še čakajo.

Drugi postopek se nanaša na obdobje, ko MO Kranj tudi po pravnomočni sodbi ni omogočila Dimnikarstvu Dovrtel opravljanja dejavnosti, je povedal Dorič in pojasnil, da je zadeva po njihovi pritožbi spet pred sodiščem prve stopnje, ki jo mora skladno z navodili višjega sodišča spet obravnavati. Zahtevek Dimnikarstva je ocenjen na 460.000 evrov. Župan predlaga, da bi denar za plačilo dolga zagotovili s prerazporeditvami v proračunu: 347.000 evrov iz splošne proračunske rezervacije, četrt milijona iz postavke za nadgradnjo čistilne naprave, 158.000 evrov iz postavke za gradnjo večnamenskega športnega centra (zanj občina do sredine decembra išče zasebne vlagatelje) ...

Če bo mestni svet sprejel županov predlog o prerazporeditvi sredstev, bodo dolg poravnali konec meseca. Ali bodo ukrepali proti nekdanjemu županu Mohorju Bogataju, ki za odpoved koncesijske pogodbe ni imel soglasja mestnega sveta, na MO Kranj še ne vedo. Mendi Kokot iz kabineta kranjskega župana je zapisala, da možnosti ukrepanja oziroma uveljavljanja kazenske in/ali odškodninske odgovornosti v tej zadevi še preverjajo, naročili so tudi zunanje pravno mnenje.