Bohinjski župan Franc Kramar: Država krši lasten zakon

Prostorski načrt za Vogel bi moral biti že leta 2012, a se postopek sploh še ni začel.

Objavljeno
24. januar 2016 22.23
Blaž Račič
Blaž Račič
Ukanc – Letošnja zima spet potrjuje, da tudi na Voglu za normalno smuko potrebujejo sistem umetnega zasneževanja. Čeprav je bil predviden že v leta 2010 sprejetem zakonu o TNP, ga na Voglu ne morejo zgraditi brez državnega prostorskega načrta, ki pa ga na okoljskem ministrstvu sploh še niso začeli pripravljati.

Prve smučarske naprave so na Voglu pognali že konec novembra, a je od takrat padlo premalo naravnega snega, da bi lahko odprli celotno smučišče. Šele zadnje snežne padavine so jim omogočile ureditev proge Orlove glave, poleg tega zdaj urejajo še progi Kratki plaz in Konta. Zaradi pomanjkanja snega je bilo na smučišču manj smučarjev, kot pravi Boštjan Mencinger, pa so v tem obdobju imeli za 200.000 evrov izpada prihodka.

Vogel brez državnega prostorskega načrta (DPN) stagnira, poudarja bohinjski župan Franc Kramar. Po njegovih besedah je največji problem, da se postopek za DPN za Vogel pet let po sprejetju zakona o Triglavskem narodnem parku še ni začel, s tem pa »država krši lasten zakon«.

V leta 2010 sprejetem zakonu o TNP je zakonodajalec določil, da se mora postopek za sprejetje DPN začeti pol leta po uveljavitvi zakona in bi moral biti sprejet v enem letu. V resnici se še po petih letih ni začel, čeprav so s pristojnih ministrstev (najprej so postopek vodili na takratnem ministrstvu za kmetijstvo in okolje, kasneje na ministrstvu za okolje in prostor) že pred leti sporočali, da se »izjemno trudijo«, predlanskim pa zatrdili, da bodo pobudo za začetek postopka za sprejetje DPN pripravili »v čim krajšem času«.

Ministrstvo čaka Vogel

Na ministrstvu zdaj pravijo, da mora družba Vogel določiti prostorske ureditve, ki se bodo urejale z DPN, in da je ključna vloga podjetja. »Brez jasno izražene potrebe po izvedbi določene prostorske ureditve v prostoru ni osnove za začetek DPN, in to ne glede na določbe zakona o TNP,« so sporočili z ministrstva, kjer menijo še, da izdelava DPN Vogel ni odvisna od zakonske določbe, ampak od dejanske potrebe po izvedbi prostorskih ureditev na Voglu.

Šele ko bodo v podjetju Vogel dokončno konkretizirali načrte, se bo mogoče lotiti drugih korakov pri pripravi DPN za Vogel, pravijo na ministrstvu in dodajajo, da priprava DPN lahko traja dve ali več let. Ugotavljajo še, da je večino načrtovanih prostorskih ureditev mogoče umestiti v prostor brez DPN, saj imajo podlago v veljavnih občinskih dokumentih. Kljub temu najpomembnejšega objekta za umetno zasneževanje (akumulacijskega bazena) brez DPN ne morejo zgraditi, saj zakon o TNP prepoveduje gradnjo vodnih zbiralnikov oziroma določa, da so izjeme mogoče, če so vključene v DPN. Na ministrstvu še pravijo, da so se zaradi kadrovskih menjav v vodstvu smučišča idejne rešitve za Vogel od leta 2010 nenehno spreminjale in so še vedno v fazi preverjanja investitorjeve vizije razvoja Vogla.

Vogel bo pripravil vizijo

Boštjan Mencinger pravi, da so se z novimi lastniki (po nakupu polovičnega lastniškega deleža smučišča Vogel je nedavno družba Anthonyja Tomažina RRC objavila še prevzemno ponudbo za odkup preostalih deležev) uskladili glede načrtov in da bodo na ministrstvo do konca zimske sezone oddali končno vizijo razvoja smučišča.

Mencinger upa, da bodo DPN sprejemali fazno. V prvo fazo bi vključili najnujnejše ukrepe za zagotovitev ustreznih količin vode (pitne vode in vode za zasneževanje) in posodobitev žičnice Zadnji Vogel, v drugo pa dolgoročne razvojne načrte (med drugim gradnjo žičniške povezave med smučiščem in Ribčevim Lazom). Za nujne naložbe bi potrebovali nekaj milijonov evrov, pravi Mencinger in dodaja, da je za zdaj njihov investicijski (in kreditni) potencial omejen, saj morajo do leta 2022 vrniti še za 3,7 milijona evrov posojil.

V zimski sezoni so zaradi zelene zime na Voglu izgubili precej prenočitev, pravi direktor Turizma Bohinj Klemen Langus, ki natančnih podatkov o prenočitvah še nima. Opozoril je še, da je zimska sezona v Bohinju zaradi pomanjkanja snega v zadnjih letih problematična, zato se trudijo, da turiste, ki bivajo v Bohinju, vozijo na smučišče v Kranjsko Goro.