Rudnik Trbovlje-Hrastnik dobil nove nadzornike

Ekipo Jerneja Vodeba na čelu NS RTH zamenjala Veljko Flis in Ervina Jarc.

Objavljeno
06. november 2015 13.57
Polona Malovrh, Trbovlje
Polona Malovrh, Trbovlje

Trbovlje − Rudnika Trbovlje-Hrastnik (RTH) v zapiranju od četrtka ne nadzoruje več Jernej Vodeb. Uprava Slovenskega državnega holdinga (SDH) je v imenu edinega družbenika RTH, države Slovenije, za štiriletni mandat imenovala nova nadzornika: Veljka Flisa in Ervino Jarc. Tretjega bodo izbrali delavci.

Veljko Flis je zaposlen v gradbenem podjetju Slovenskih železnic, Ervina Jarc pa je domačinka iz Trbovelj in uradnica ministrstva za finance. Njuno imenovanje je precejšnje presenečenje, saj ima menda SMC za RTH v ognju svoje železo.

Sklep o menjavi rudniških nadzornikov je eden prvih, pod katere se je podpisal novi direktor uprave SDH Marko Jazbec, pri tem pa se postavljata dve vprašanji: zakaj menjava nadzornega sveta in ali ji bo sledila še menjava v poslovodstvu podjetja, ki ga od jeseni 2013 vodi Bojan Jelen.

Jelen je na vprašanje, ali pričakuje, da ga bodo novi nadzorniki razrešili, diplomatsko odgovoril: »Lastnik ima vedno pravico postaviti vodstvo podjetja, o katerem meni, da bo realiziralo postavljene naloge.«

Naj spomnimo, da je revizijsko poročilo RTH za lansko poslovno leto razkrilo, da si je šest rudniških nadzornikov lani skupaj s prispevki izplačalo 96.000 evrov sejnin in nagrad, čeprav je RTH 467.000 evrov čiste izgube na zapiralnih delih. Precej prahu je s svojimi potezami v dveh letih na čelu podjetja dvignil tudi prvi mož RTH Jelen. V času odpuščanj zaposlenih je poslancu PS Jožetu Velikonji po izteku mandata omogočil, da se je vrnil v podjetje, z Branetom Ogorevcem, bivšim sodelavcem z Irga, oziroma z njegovo Novo finro pa je podpisal pogodbo o forenzični preiskavi za 880 evrov za delovni dan. Samo letos je rudniška hči Spekter, katere direktor je prav tako Jelen, Novi finri po podatkih Supervizorja nakazala dobrih 33.000 evrov. Od RTH pa je omenjena družba od novembra lani do aprila letos prejela 12.000 evrov.

Čeprav so bili Vodeb in še pet nadzornikov v NS leta 2013 imenovani za obdobje štirih let, v SDH trdijo, da zamenjava ni predčasna in da je bila načrtovana. »Sprememba je bila sprejeta v duhu zmanjšanja stroškov družbe, katere naloga je sanacija posledic rudarjenja z izvedbo zapiralnih del, sanacija površine in zmanjšanje števila zaposlenih prek kadrovsko-socialnega programa,« so razloge za menjavo NS navedli v SDH.

SDH je že aprila lani sprejel nov akt o ustanovitvi RTH, ki je med drugimi spremembami zajemal tudi zmanjšanje števila nadzornikov s šest na tri. Po tem aktu je stari nadzorni svet ostal v funkciji do imenovanja novega. Pri tem čudi podatek, da so Vodeba nadzorniki avgusta letos po daljši pavzi, ki je trajala od marca lani, spet imenovali za predsednika NS RTH. V vmesnem času je NS vodil Vodebov namestnik Franc Klopčič.