Bojanu Šrotu se zdi odškodnina za zgoreli mlin »nerazumna«

»Odločbo smo prebrali s precej grenkim priokusom,« je dejal Šrot, ki še pravi, da mlin ni zgorel po krivdi občine.

Objavljeno
21. november 2014 16.35
Rakuschev mlin
Brane Piano, Celje
Brane Piano, Celje

Celje - »Izravnalni ukrep ministrstva za kulturo se nam zdi nerazumen.« S temi besedami se je na odločitev ministrstva za kulturo, ki je Mestni občini Celje (MOC) na njeno prošnjo odobrilo rušenje v požaru poškodovanega zaščitenega Rakuschevega mlina, a obenem od občine zahtevalo natančno dokumentiranje objekta kulturne dediščine in plačilo 1,7 milijona evrov izravnave zaradi izgube dediščine, včeraj odzval župan Bojan Šrot.

»Odločbo smo prebrali s precej grenkim priokusom, kajti objekt je kot kulturni spomenik lokalnega pomena zaščitila MOC,« je dejal Šrot, ki še pravi, da mlin ni zgorel po krivdi občine, zato plačilo razume kot dodatno kazen za občino, ki je oškodovana že s požarom. Izravnalni ukrep ni sorazmeren, saj je odmerjen na ocenjeno vrednost objekta pred požarom.

»Ministrstvo bi lahko upoštevalo, da je MOC samo lani v ohranitev kulturne dediščine vložila nekaj sto tisoč evrov,« je izjavil Šrot in dejal, da MOC denarja za plačilo nima, zato se bodo zelo verjetno na ta del odločbe pritožili.