Bojijo se, da bi prihranki poniknili v državo

Zadnjih sedem let poslovanja Doma upokojencev Ptuj bodo pokazali revizorjem.

Objavljeno
27. januar 2015 22.25
tre-KRISTINA DOKL
Franc Milošič, Ptuj
Franc Milošič, Ptuj

Ptuj − Dejanskega stanja in razmer v Domu upokojencev Ptuj tudi po sinočnji seji sveta zavoda še vedno podrobneje ne poznamo. Razkrila ga bo šele podrobna revizija poslovanja zavoda v letih 2008−2013, ki jo bodo razpisali v prihodnjih tednih. Za lani pa morajo tako ali tako priskrbeti redno revizijsko poročilo.

Od ugotovitev revizije bo odvisno skoraj vse. Za zdaj še niti novo vodstvo ne ve, ali bodo zaposleni lahko dobili vrnjenega kaj tistega, za kar naj bi bili domnevno prikrajšani pri svojih dosedanjih plačah. Rezultati bodo šele pokazali, kako so bile obračunane in kako opravljene zdravstvene storitve. V pripravi letnega plana dela, ki ga tudi še ni, bo DUP ovrednotil vsa dela in opravila po normativih in šele takrat bo jasno, od kod so se nabrali veliki prihranki, ki so se od leta 1995 naprej povzpeli na 9,5 milijona evrov v državni zakladnici in še dobra dva milijona na poslovnem računu. Samo lani so prihranki zrasli za skoraj poltretji milijon.

Očitna pa je bojazen tako vodstva kot sveta DUP, da prihranjeni denar ne bi poniknil v državi, ampak bi ga namenili za naložbe v lokalnem okolju. Zato bodo v letošnji plan dela postavili tudi priprave na gradnjo varovanih stanovanj za starostnike. O teh se na Ptuju pogovarjajo že deset let, vendar se niso nikoli mogli dogovoriti, kam bi jih postavili in kdo naj bi pri njihovem financiranju sodeloval.

Za zdaj so v DUP skoraj polovici zaposlenim povišali plačilne razrede do tistih vrednosti, ki odgovarjajo njihovim dejanskim delovnim zadolžitvam, pa so mnoge še vedno daleč pod minimalnimi plačami, zato je razumna zahteva delavcev, da bi vse dvignili vsaj na najnižjo preživetveno raven.

Kot je povedala v. d. direktorice Jožica Šemnički, v celotnem kolektivu z več kot 310 zaposlenimi v ptujskem domu in njegovih štirih enotah (Muretinci, Juršinci, Kidričevo in Koper) po normativih zdaj primanjkuje še do 30 novih sodelavcev, ki jih bodo zaposlovali postopoma, za kar pa morajo dobiti soglasja ministrstva za delo, družino in socialne zadeve.