Boljši časi za soboško obrtno - industrijsko cono

Prodaja je spet stekla - Pred dnevi zemljišče kupil Medicop, dve parceli kupuje še neznan kupec

Objavljeno
29. november 2017 10.57
Jože Pojbič
Jože Pojbič

Murska Sobota - Ta mesec je mestna občina Murska Sobota po šestih letih znova uspela prodati eno od še petih neprodanih parcel v Severni obrtno - industrijski coni (SOIC) soboškemu podjetju Medicop Petra Podlunška, prihodnji teden pa pričakujejo podpis pogodbe o prodaji še dveh parcel v skupni velikosti 1,45 hektarja s kupcem, ki za sedaj hoče ostati anonimen. Po dolgih letih mrtvila je torej prodaja zemljišč v SOIC Murska Sobota spet stekla.

Po besedah sedanjega soboškega župana Aleksandra Jevška je bilo zemljišča v SOIC težko prodajati zato, ker je bila občina zaradi vloženih evropskih sredstev ves čas omejena pri oblikovanju cen teh zemljišč. Ob prvi prodaji so zemljišča morali ponujati po ocenjeni vrednosti, na drugi prodaji so to ceno lahko znižali za 15 odstotkov, na tretji pa še za dodatnih 15 odstotkov, nižje pa s ceno niso smeli iti. Druge občine, ki so v lastne cone vlagale svoj denar, so tako bile konkurenčnejše, saj so lahko investitorjem ponudile bistveno nižje cene za zemljišča. Da bi vendarle naredili korak naprej pri prodaji preostalih petih parcel cone, je občina letos prepolovila komunalni prispevek za ta zemljišča in potem se je zganilo, pravi Jevšek. 

MO Murska Sobota je začela SOIC urejati leta 2005 v času županovanja Antona Štihca. Na skoraj petdesetih hektarjih zemljišč v Nemčavcih pri Murski Soboti so z izdatnim sofinanciranjem iz evropskih strukturnih skladov (od 2,2 milijona evrov vredne naložbe so dobili 1,4 milijona evropskega denarja) uredili in komunalno opremili nekaj čez dvajset parcel, toda prodaja zemljišč, predvsem pa gradnja novih proizvodnih, poslovnih in drugih objektov ni in ni stekla. Tako je bilo še leta 2009 v coni sicer prodanih 17 parcel v skupni velikosti nekaj čez šestnajst hektarjev, zgrajena pa sta bila šele dva objekta, trgovski center OBI in Erin Good center, ki je sedaj že preteklost. Pozneje sta se trgovskima pridružila še dva proizvodna objekta, tovarna nogavic avstrijskega Wolforda in Xalova tovarna svetil, nazadnje je svoje prostore zgradilo prevozniško in špeditersko podjetje Ferbejžar in trgovina IKA Žiri, vsa ostala zemljišča so za sedaj še prazna.

Največje, več kot pet hektarjev veliko a še vedno nepozidano zemljišče na treh povezanih parcelah je že leta 2010 kupil Bisol. Takrat hitro rastoče podjetje je hotelo v SOIC postavili tovarno fotonapetostnih celic, kjer bi v nekaj letih dobilo zaposlitev 750 ljudi, a kriza in padec cen sončnih celic jih je ustavil in leta 2013 je Bisol dokončno odstopil od načrtov za gradnjo tovarne. Ker se občinski svet takrat ni strinjal z odkupom Bisolovega zemljišča, je to še sedaj v Bisolovi lasti, kaj nameravajo z njim, pa nam ni uspelo izvedeti, saj na naša vprašanja vodstvo Bisola ni odgovorilo. 

Drugo nepozidano parcelo, veliko 2,26 hektarja, ima že nekaj časa v lasti družba Les - MMS oziroma Lesnina. Kupili so jo za gradnjo novega, okrog 12.000 kvadratnih metrov velikega pohištvenega centra, vendar za sedaj gradnje še ne bo. "Odločitev bo odvisna od razvoja trga," nam je sporočil direktor Emil Koprivc. 

Še dve veliki prazni parceli, veliki malo manj kot dva hektarja vsaka,  sta že več kot deset let v lasti povezanih družb Imo - Real in Pomgrad iz Murske Sobote. Po besedah direktorja Imo - Reala Kristiana Ravniča so takrat zemljišči skupaj s Pomgradom kupili za lastne potrebe, a je kmalu prišla kriza gradbeništva in naložbe so zastale. Sedaj iščejo investitorje. " Toda ob tem, ko nekatere občine zemljišča v svojih conah ponujajo zelo poceni, samo da bi privabile investitorje, in ko se podobno obnaša tudi sosednja Madžarska, mi, ki smo zemljišče kupili po normalni ceni, nismo konkurenčni." 

Ker se bo kmalu začela gradnja vzhodne soboške obvoznice, ki bo SOIC povezala z avtocesto, se bo morda povečalo tudi zanimanje za gradnjo v tej coni. Sicer pa ima občina v rezervi še okrog 13 hektarjev zemljišč vzhodno od bodoče obvoznice, namenjenih za ureditev tretje faze SOIC.