Izolska bolnišnica kmalu poimenovana po ubitem zdravniku?

Predlog zdravnik izolske bolnišnice je naletel na buren odziv in množično podporo.

Objavljeno
26. avgust 2016 18.01
mfe IZOLA STRELJANJE
Boris Šuligoj
Boris Šuligoj

Izola - Zdravnik internist izolske bolnišnice Jurij Avramovič je predlagal, da bi to ustanovo preimenovali v Splošno bolnišnico Guillerma Martineza Izola. To je po nedavno tragično ustreljenem zdravniku urologu. Predlog je doživel buren odziv in množično podporo. Na koprskem spletnem portalu Regional Obala je v nekaj urah odgovorilo več kot 800 anketiranih, od katerih je 87 odstotkov vprašanih podprlo predlog.

»Ta dogodek v splošni slovenski javnosti ne bi smel v pozabo. Zato predlagam, da bi kolegu Guillermu v spomin in javnosti kot opomin, da se takih ljudi ne sme pozabiti, začeli s podpisovanjem peticije za preimonovanje SBI po njem,« je zapisal Avramovič in dodal, da ima tudi šempetrska bolnišnica ime po zdravniku Francu Dergancu: »Zato ima lahko tudi naša bolnišnica ime po velikem zdravniku in človeku, ki se ji je predal in v njej žalostno izgubil življenje,« je argumentiral Avramovič.

Včeraj popoldne je bil v Kopru pogreb Luisa Guillerma Martineza Bustamanteja, ki je bil rojen v Monterreyu v Mehiki in je po končanem študiju leta 2006 opravil nostrifikacijo diplome na Medicinski fakulteti v Ljubljani, pred nekaj leti pa zaključil specializacijo iz kirurgije oziroma urologije. Specializacijo je opravljal tudi v Italiji (Vidmu) in v Španiji (Tenerifah). Bil je član združenja Young Urologists Office in Evropske zveze za urologijo. Delal je v SBI in v zasebni ambulanti Medur. V Koper je prišel, ker se je tu poročil z mlado zobozdravnico, ki bo šele zdaj dobila koncesijo za svoje delo.

Odziv vprašanih o pobudi je res nad pričakovanji množičen in podpora visoka, čeprav je iz posameznih hujskaških komentarjev na istem portalu bilo mogoče prebrati tudi nezaslišane izjave, ki še naprej spodbujajo k agresiji proti zdravnikom. Nekdo celo namiguje, da bodo lahko bolnišnico na tak način poimenovali še po nekem drugem (in ga imenuje) zdravniku. S takim sovražnim govorom se odpira poglavje, ki kaže, da niti približno ne gre za osamljen pojav, ampak za veliko bolj problematično okolje, kot si večina sploh predstavlja.