Bolnišnica parka ne da Begunjam

 Domačini podprli rušenje ob parku gradu Katzenstein, ne pa ponovne postavitve.

Objavljeno
10. april 2015 22.10
Blaž Račič, Jesenice
Blaž Račič, Jesenice
Begunje na Gorenjskem – Begunjčani so se razveselili rušenja zidu ob parku na območju psihiatrične bolnišnice in pričakujejo, da bo park končno postal del kraja. Vendar vodstvo bolnišnice vztraja, da mora zid ostati, ker park uporabljajo v terapevtske namene ter omogoča pacientom varnost in zasebnost.

Čeprav je park, ki je skupaj z graščino Katzenstein kulturni spomenik državnega pomena, že zdaj odprt za obiskovalce, je vstop vanj omogočen le skozi glavni vhod bolnišnice, drugod pa ga od kraja ločuje približno dva metra visok zid.

Arhitekt Janez Urbanc, domačin iz Begunj, je rušenje zidu podprl: »Na zadnji dan marca, pozno popoldne, zarohnijo stroji in zid pade. Pokaže se nov svet s pogledom na park s Plečnikovo Jožamurko (paviljon) v ozadju. Domačini zaploskajo, začutiti je upanje. Nadaljevanje pa zveni kot prvoaprilska šala. Naslednjega dne delavci postavijo opaže za zalitje novega zidca, krone temelja, ki bi – po zdravi kmečki pameti – moral biti odstranjen skupaj z zidom.«

Damjan Perne, direktor Psihiatrične bolnišnice Begunje, je dejal, da so začeli obnavljati del zidu, ki je bil podrt v vetrolomu pred poldrugim letom, sanacija pa jih bo stala šest tisoč evrov. Park, ki obsega več kot hektar, je v lasti ministrstva za zdravje in ga upravlja bolnišnica, uporablja pa ga v terapevtske namene ter omogoča varnost in zasebnost pacientom, je dejal direktor. Na vprašanje, zakaj zidu ne odstranijo in park bolj približajo kraju, pa je pojasnil le, da morajo pri izvajanju dejavnosti spoštovati zakon o pacientovih pravicah. Poleg tega je kranjska enota zavoda za varstvo kulturne dediščine pod vodstvom Miloša Ekarja odločila, da zidu ni dovoljeno odstraniti in da mora ostati v enaki višini.

Obzidje nima nobene vrednosti, zakriva pogled na park in na veduto okoliških vrhov, sveti Peter in Roblek, ter hkrati onemogoča vstop v park, je dejal radovljiški župan Ciril Globočnik in dodal, da se za odstranitev zidu zavzemajo tudi v krajevni skupnosti Begunje. Janez Urbanc je kritičen, ker občina še ni začela postopkov za izdelavo prostorskega načrta za ureditev središča Begunj, medtem ko župan Globočnik pravi, da bi dogovori za ureditev vaškega jedra še počakali, saj bi radi graščinski park vključili v načrte.