Bolnišnici Slovenj Gradec zaradi nepravilnosti 1200 evrov kazni

Potrjene navedbe Dela: Neprimerno vodenje čakalnih seznamov. V bolnišnici menda pomanjkljivosti že odpravili.

Objavljeno
06. januar 2015 18.51
LJUBLJANA. 22.03.2012 VRSTA PRED SPREJEMNO PISARNO ORTOPEDSKE AMBULANTE. FOTO/MATEJ DRUZNIK
Brigite Ferlič Žgajnar, Ozadja
Brigite Ferlič Žgajnar, Ozadja

Ljubljana – Julija lani smo v Delovih Ozadjih razkrili, kako je predstojnik urološkega oddelka v slovenjgraški bolnišnici v zasebni ambulanti svetoval pacientu, ki ga je kasneje obravnaval v bolnišnici. Zdaj se je potrdil sum, da je bil tam obravnavan prednostno.

Območna enota ZZZS Ravne na Koroškem je na podlagi informacij iz časnika Delo izvedla v Splošni bolnišnici Slovenj Gradec izredni administrativni nadzor vodenja čakalnih seznamov na operacije prostate in operacije mehurja v obdobju od 1. avgusta do 31. oktobra 2013. Odkrite so bile pomanjkljivosti, zaradi katerih bo morala bolnišnica ZZZS plačati tri pogodbene kazni po štiristo evrov. Prva se nanaša na nepravilnost glede uvrščanja zavarovane osebe na čakalni seznam za operacijo na mehurju.

Prehitevanje čakajočih

Spomnimo. V Medurju, zasebni urološki ambulanti v Izoli, ki ima za opravljanje dejavnosti tudi koncesijo, je urolog Zoran Kolar na podlagi napotnice, torej v breme zdravstvenega zavarovanja, septembra 2013 pregledal bolnika. Postavil mu je diagnozo in mu naročil, naj se čez teden dni zglasi v njihovi ljubljanski ambulanti zaradi dogovora o čimprejšnji operaciji. Tam ga je sprejel Marko Zupančič, predstojnik oddelka za urologijo v slovenjgraški bolnišnici.

Po nekajminutnem posvetu (brez izvedbe dodatne diagnostike ali terapije) in plačanih devetdesetih evrov ga je obvestil, da bo o datumu sprejema v bolnišnico pisno obveščen. Na ZZZS so zdaj ugotovili, da je bil ta bolnik na poseg napoten s stopnjo nujnosti 3 – redno in kot tak tudi zaveden v čakalni seznam bolnišnice, a je pridobil zgodnejši datum posega kot osebi, ki sta bili vpisani pred njim; ena od njih je bila napotena s stopnjo nujnosti 1 – nujno. »Tak način naročanja je v nasprotju s predpisi, ki urejajo uvrščanje na čakalni seznam in vodenje čakalnih seznamov,« so sklenili in bolnišnici izdali plačilni nalog za štiristo evrov. Poleg tega je po mnenju ZZZS iz dokumentacije razvidno, da je bila samoplačniška obravnava v ljubljanski ambulanti Medur nepotrebna ter da sta bila zato nepotrebna tudi pot in strošek za zavarovano osebo. V zvezi s tem zato proučujejo tudi sum goljufije.

Urolog Zupančič nam je v odzivu na julijsko pisanje Ozadij v zvezi s tem zagotovil, da bolniki iz Medurja niso imeli prednosti pri bolnišnični obravnavi. Tedaj je pojasnil, da so bolniki, pri katerih je indikacija za določeno vrsto operacije potrjena in v pogovoru z njim prejmejo vse informacije o načrtovanem operativnem zdravljenju, praviloma naslednji dan vpisani v čakalno knjigo za sprejem, v katero vsak dan sproti in po dogovorjenih strokovnih merilih vsi specialisti po vrsti vpisujejo bolnike, ne glede na to, kako so prišli v stik z njimi. A tak način dela je imel, kot kažejo nadaljnji izsledki opravljenega nadzora, vrsto lukenj.

Površno vodenje seznamov

Po navedbah ZZZS je bolnišnica vodila način naročanja tako, da je datum planiranega operativnega posega določil zdravnik ob pregledu bolnika ali v primeru, ko je bilo potrebno zapolniti čakalno vrsto, administratorka pa je datum vnesla v čakalno knjigo, pri čemer so bili seznami vodeni po zdravnikih namesto po zdravstvenih storitvah: »V večini primerov je zdravnik, ki je naveden kot zdravnik, ki je osebo uvrstil na čakalni seznam, ta poseg tudi izvedel.«

Ker je bil obstoječi način naročanja v bolnišnici neustrezen in neskladen s predpisi, je ZZZS bolnišnici zaračunala dodatnih štiristo evrov kazni. Nadalje je bilo ugotovljeno, da je bil pacientom pogosto dodeljen datum, ki jim glede na zaporedje vpisa v čakalni seznam v okviru iste stopnje nujnosti, ne pripada oziroma jim je dodeljen datum prej kot osebi, ki se je naročila pred njo – pri operaciji mehurja je bilo to v 42 odstotkov primerih, pri operaciji prostate pa v 52 odstotkov primerih.

Če upoštevamo prednostne uvrstitve (npr. maligna stanja pred benignimi), je ZZZS v 91 primerih ugotovil neupravičeno prednostno dodeljene termine, zaradi česar je bolnišnici zaračunal še dodatnih štiristo evrov kazni. ZZZS je ugotovil še, da seznami niso bili popolno vodeni. Ponekod so manjkali datumi izvedbe posega oziroma zapis o neopravljenem posegu, v nekaterih primerih pa so se vpisi tudi podvajali: »Zaradi teh nepopolnosti je bilo število čakajočih na seznamih neustrezno prikazano kot višje od dejanskega, s tem pa so se neupravičeno prikazovale tudi daljše čakalne dobe.«

Bolnišnica Slovenj Gradec bo morala zaradi naštetih nepravilnosti v teh dneh plačati 1200 evrov kazni, ta denar pa bodo na ZZZS namenili za širitev programov za skrajševanje čakalnih dob. Janez Lavre, direktor slovenjgraške bolnišnice je sporočil, da naj bi bile po zadnjem internem nadzoru »domnevne nepravilnosti« odpravljene.