Bombo bodo uničili takoj, ko bodo razmere to omogočale

Uničenje 500-kilogramske ameriške letalske bombe je okoli četrte ure zjutraj preprečil močan veter z visokimi valovi.

Objavljeno
24. junij 2014 07.47
Posodobljeno
24. junij 2014 07.47
Dvigovanje min iz morja pri Strunjanu, 12. junija 2014
Boris Šuligoj, Koper
Boris Šuligoj, Koper

Piran - Slabo vreme (močan veter z visokimi valovi) v zgodnjih jutranjih urah je pripadnikom civilne zaščite preprečilo uničenje neeksplodirane letalske bombe na dnu Piranskega zaliva. Danes so z uprave RS za zaščito in reševanje sporočili, da so ob ponovnem pregledu območja in natančnem postopku identifikacije zgotovili, da gre za ameriško letalsko bombo kalibra 500 kilogramov, tiba GP, ki je oborožena s kemčinim vžigalnikom. Do včeraj so ves čas navajali, da gre za pol manjšo bombo.

Na podlagi novih podatkov so izdelali postopek uničenja in določili novo varnostno območje v premeru 1400 metrov. (Prej so predvideli 1000-metrski varovalni pas.) Glede na nova dejstva je regijski poveljnik za civilno zaščito iz Kopra Zvezdan Božič izdal novo odredbo, po kateri je na območju maone v polmeru 400 metrov prepovedano sleherno sidranje in v polmeru 700 metrov prepovedano sleherno potapljanje. Takšen varnostni ukrep je nujen, ker je bomba visoko občutljiva na zunanje vplive, predvsem na tresljaje in premike.

Včeraj od pristojnih nismo mogli zvedeti, kako to, da so šele zadnjega dne pred uničenjem ugotovili, kakšna je dejanska bomba. Prav tako v sporočilu uprave za zaščito in reševanje ni jasno, kdaj natančno bodo izpeljali uničenje. Iz sporočila lahko povzamemo le, da bodo to storili takoj, ko bodo razmere to dopuščale.