Borci v podporo tržaškemu Slovencu Furlaniču

Predsednik mestne skupščine Iztok Furlanič na političnem odstrelu, ker je po pravici povedal, da so Trst osvobodili Titovi partizani.

Objavljeno
11. november 2014 19.12
Trst 25.maja 2013
Bojan Rajšek, Litija
Bojan Rajšek, Litija
Ljubljana, Trst - Predsedstvo ZZB NOB Slovenije je na današnji seji obravnavalo razmere v tržaški mestni skupščini glede skorajšnjega glasovanja o (ne)zaupnici tamkajšnjemu predsedniku mestne skupščine Iztoku Furlaniču, o kateri bodo predvidoma glasovali v sredo.

Slovenski borci odločno podpirajo Furlaničevo prizadevanje glede uporabe slovenskega jezika v Trstu in hkrati ostro nasprotujejo poskusom revizije zgodovinskih dejstev, ki zanikajo osvoboditev Trsta s strani enot lX. korpusa in lV. armade. Ti borci so se skupaj z zavezniškimi armadami borili proti nacizmu in fašizmu.

Furlanič, ki je predsednik tržaškega mestnega sveta vse od sredine leta 2011 je trn v peti tamkajšnji desnici, saj je v nasprotju z resolucijo tamkajšnje skupščine, ki je bila sprejeta junija letos, odločno zatrdil, da so Trst osvobodili Titovi partizani 1. maja leta 1945. Mnenje župana Roberta Cosolinija in večine svetnikov je, da se je Furlanič s to izjavo pregrešil zoper svojo institucionalno funkcijo, so zapisali v sporočilu za javnost

Predsednik ZZB za vrednote NOV Tit Turnšek je za spletno Delo povedal, da bo borčevska organizacija v primeru izglasovane nezaupnice zelo ostro odreagirala. »Mi smo na strani naših Slovencev v Italiji, ki morajo imeti svoje pravice zagotovljene, saj je Trst dvojezično območje, zato pri tej zadevi ne bo popuščanja,« je povedal Turnšek, ki pričakuje od naše države odločno ukrepanje. »Vsak si lahko ogleda dvojezične napise v slovenskem Primorju, česar nihče ne postavlja pod vprašaj. Naša država pa ne sme popuščati pri kršenju pravic našim sonarodnjakom v Trstu,« je prepričan naš sogovornik.