Boris Onišak: Skušajo me uničiti

Murskosoboška bolnišnica: Kratek stik med nekdanjim predstojnikom in sedanjim direktorjem Bojanom Korošcem.

Objavljeno
12. november 2014 20.51
gerenčer bolnišnica MS
Dejan Karba
Dejan Karba
Murska Sobota – Revizija v soboški splošni bolnišnici je po besedah direktorja Bojana Korošca pokazala sum prekoračitve pooblastil in oškodovanje bolnišnice predstojnika oddelka za bolezni ušes, nosu in grla Borisa Onišaka, zato so zadevo predali tožilstvu oziroma policiji. Onišak je presenečen: »Gre za osebno maščevanje. Skušajo me uničiti«.

V soboški splošni bolnišnici so revizijo opravili po prejemu anonimnega pisma, ki se je dotikalo Onišaka. Ustanovitelj Estetike Onišak in Poliklinike Nobilis Boris Onišak je v soboški bolnišnici kot otorinolaringolog in estetski kirurg deloval deset let. Za zadnjo samoplačniško dejavnost je imel dovoljenje ministrstva za zdravje. Sprva jo je izvajal prek pogodbe, »po sprejetju Zujfa, ki onemogoča sklepanje pogodb med zaposlenimi, pa so moji pacienti en delež plačali bolnišnici (zdravila, najem operativne dvorane, namestitev...), fizična dela (inštrumente, čistilke, kontrolne preglede) pa moji polikliniki. Če bolnišnica za to ni izstavila pravilnega računa, nisem kriv jaz«.

Ustavili so samoplačniško dejavnost

Onišak je odstopno izjavo vodstvu bolnišnice napovedal 28. julija. »Vodstvo je mojo odločitev sprejelo z velikim začudenjem, češ da bo bolnišnica zaradi moje odločitve utrpela veliko škodo,« se spominja. Pravi še, da je takoj po sestanku po elektronski pošti prejel obvestilo vodstva o reviziji izvajanja estetskih samoplačniških posegov v bolnišnici«. Onišak je delovno razmerje s soboško bolnišnico prekinil konec prejšnjega meseca.

Razloge za nastalo situacijo Onišak vidi v tem, da je junija na predobravnalnem naroku izjavil, da so administratorke ORL pri fiktivnih realizacijah bolnišničnega programa izpolnjevale ustno navodilo direktorja za finančne zadeve Marjana Mačka, pri čemer si je težko predstavljati, da bi ta to izvedel brez vednosti direktorja bolnišnice Korošca«. Ta obtožbe Onišaka zanika in zatrjuje, da ne gre za maščevanje.

Kljub temu, da pri ostalih zdravnikih nepravilnosti niso zaznali, so zaradi primera Onišak – bolnišnico naj bi po neuradnih informacijah oškodoval za okrog 50.000 evrov – samoplačniško dejavnost v bolnišnici ustavili. Dokler ne bo resorno ministrstvo pripravilo novih pravil za tovrstno delo, pojasnjuje Korošec.