Koprska občina ima zdaj v lasti tudi grad

Na včerajšnji dražbi je za obnovljeno trdnjavo v okolici Kopra največ ponudila prav koprska občina, 550.000 evrov.

Objavljeno
07. februar 2017 14.43
Suzana Kos
Suzana Kos
Koper – Pet interesentov je vplačalo varščino v višini 78.600 evrov pred sodno dražbo, na kateri so včeraj prodali obnovljeno trdnjavo, ki stoji v okolici Kopra. Kupec gradu Glem, kot ga je poimenoval dosedanji lastnik, je občina. Potrebuje ga tudi za protokol, pravi župan Boris Popovič.

Na koprskem okrajnem sodišču je bila včeraj druga dražba, na kateri so prodajali »kaštel« (grad) Glem. Izklicna cena objekta je bila 393.000 evrov, ocenjena vrednost pa skoraj 800 tisočakov. V izvršilnem postopku se je nepremičnina znašla zaradi neporavnanih dolgov njenega lastnika Adria Domusa, portoroške družbe za arhitekturo, urbanizem in oblikovanje. Kot smo izvedeli, je za nepremičnino v obalnem zaledju največ ponudila koprska mestna občina.

Kaj bo z objektom občina, ki je po zadnjih objavljenih podatkih finančnega ministrstva druga najbolj zadolžena v državi, z dolgom na občana pa celo najbolj zadolžena mestna občina pri nas? »Namenjena bo protokolu in turizmu, takšno destinacijo v zaledju potrebujemo za turiste s potniških ladij, ki pristajajo v Kopru. Za podoben namen bi radi dobili tudi grad Socerb, gradimo zgodbo o uspehu,« je včeraj povedal župan Boris Popovič, ki mu je pri tej ideji vzor renesančni dvorec Vipolže v Goriških brdih. Za nakup kaštela Glem je občina namenila 570.000 evrov, a so se drugi dražitelji ustavili prej in je tako dosežena cena dosegla 550 tisočakov.

Razgled na dva zaliva

Nepremičnina z razgledom na piranski in tržaški zaliv obsega obnovljeni Glemski stolp, ki je bil zgrajen v 15. stoletju in je bil del beneškega obrambnega sistema. Stolp je visok 13 metrov, gre pa za obnovljene in dograjene ostanke nekdanje turške trdnjave. Iz javno dostopnih podatkov je razvidno, da so v izvršilnem postopku proti družbi Adria Domus prodajali tri med seboj povezane hiše; v manjših objektih sta 32 in 85 kvadratnih metrov veliki stanovanji, v večjem pa poslovni prostor in stanovanji, velikosti 57 in 222 kvadratnih metrov.

Kaštel je obnovil lastnik omenjene portoroške družbe v težavah, arhitekt Viljem Šantavec, ki je pred štirinajstimi leti po vrnitvi iz Nemčije kupil razvaline. Za nepremičnino je poskušal najti kupca iz tujine že leta 2011, ko je za to posebno nepremičnino pričakoval 2,8 milijona evrov, agencija ABC, ki jo je prodajala tedaj, pa je med morebitnimi investitorji navajala premožna kupca iz Avstrije in Francije. Zaselek Glem je majhno mirno naselje v bližini vasi Marezige, oddaljen 12 kilometrov od Kopra, neznan celo marsikateremu domačinu, med lastniki drugih redkih objektov v kraju pa je precej lastnikov počitniških objektov, predvsem iz Ljubljane in Celja.

Adria Domus je v finančne težave zašel zaradi sodelovanja pri projektu Zeleni park 2, enega od največjih poslovno-stanovanjskih projektov v Kopru, ko je bila družba za arhitekturno projektiranje eden od partnerjev glavnega investitorja v omenjeni koprski projekt.