Bossman vodi, Popovič ne verjame

Popovič: »To je nemogoče. V takšno anketo ne verjamem, preverite med ljudmi!«

Objavljeno
11. december 2013 23.38
Boris Šuligoj, Koper
Boris Šuligoj, Koper

Piran – Peter Bossman, sedanji župan Pirana, bi v primeru, da bi bile volitve ta konec tedna, premočno zmagal pred Borisom Popovičem. To je pokazala javnomnenjska raziskava, ki jo je pri ljubljanskem Episcentru naročil Inštitut za komunikacijski management iz Pirana. Boris Popovič je prepričan, da je to nemogoče, njegov piarovec Sebastjan Jeretič pa, da je anketo plačal Vejsil Hot.

Pretekli teden je v piransko javnost prodrla najprej informacija, da naj bi po opravljeni raziskavi deset mesecev pred volitvami precej bolje kazalo Borisu Popoviču. Ker pa je bila Episcentrova raziskava edina, ki je bila opravljena v zadnjem času, se je oglasil Miran Starič, lastnik Inštituta za komunikacijski management, ki je zato razkril del podatkov.

Miran Starič se je za naročilo raziskave odločil sam, ker je to, kot pravi, dobra naložba v posel, ki ga pričakuje v piranski občini. Episcenter je telefonsko raziskavo (fiksni in mobilni telefoni) opravil 26. in 27. novembra in dobili so odgovore 306 ljudi. Raziskava je na vprašanje Za katerega izmed naslednjih kandidatov bi se najverjetneje odločili, če bi bile volitve prihodnjo nedeljo, pokazala, da bi za Petra Bossmana glasovalo 36 odstotkov vprašanih, za Borisa Popoviča 20 odstotkov, za Milico Maslo devet odstotkov, za Matjaža Žnidaršiča šest, za Gašparja Gašparja Mišiča pet, Marina Mahniča pet, Mateta Matjaža tri, Tatjano Voj dva in za Igorja Maherja dva odstotka vprašanih.

Ko je bilo vprašanje obrnjeno: za koga zanesljivo ne bi volili, je proti Gašpar Gašpar Mišiču glasovalo 31, proti Borisu Popoviču 30, proti Milici Maslo 11, proti Petru Bossmanu osem in proti Igorju Maherju pet odstotkov vprašanih.

Na vprašanje o zadovoljstvu z delom trenutnega župana, je dobil Bossman povprečno oceno tri. Kar 53 odstotkov vprašanih ne želi spremembe na županskem stolčku. Nekoliko kontradiktorno so anketiranci med strankami uvrstili med zmagovalce tisto stranko, ki podpira Borisa Popoviča in nikakor ne tiste, ki podpira Petra Bossmana, vendar nam podatkov o uspešnosti strank Miran Starič ni hotel zaupati.

Bossman: Ponosen sem

Peter Bossman je raziskavo komentiral: »Nisem še podrobno pogledal rezultate, ampak sem teh podatkov vesel in sem nanje ponosen, saj kažejo, da Pirančani spoštujejo in cenijo moje delo. Tisti, ki vedo, kaj delamo na občini, cenijo naše delo. Morda v preteklosti nismo bili dovolj jasni pri tem, kaj vse delamo. Vsi pričakujejo, da bomo samo odpirali nove in nove objekte. V teh časih to ne gre. Je bolje narediti kak pločnik, kanalizacijo, cesto, stvari, ki so bliže ljudem. Vztrajal bom na tej poti, za katero sem se odločil, da se ne bomo veliko zadolževali, imeli uravnotežen proračun in vlagali v ljudi. V stranki se še ne odločamo o tem, kako bomo nastopili na volitvah. Mislim, da je še dovolj časa za končno odločitev,« je dejal župan, ki je že pred kratkim omenil, da se namerava potegovati tudi za drugi mandat.

Popovič: Ne verjamem

Boris Popovič pa je dejal: »To je njihova anketa. Mi bomo v prihodnjih dneh naročili svojo, čeprav vem, da tudi ta ne bo odločilna, ker sploh še ne delamo kampanje. Prvič se bom uradno srečal s stranko Piran je naš jutri. Moja odločitev o kandidiranju še ni dokončna, ampak skoraj dokončna, ker želim pokazati, da lahko ustvarim razliko, kamor koli pridem. Za vse nas je pomembnejša urejena turistična infrastruktura Portoroža in Pirana, kot je Postojnska jama. V Kopru smo veliko dosegli, imamo najnižjo stopnjo brezposelnosti v državi. Če Obala ne bi imela Kopra, bi bila katastrofa. S pravilno razvitim Portorožem in Piranom pa bi lahko pomagali Izoli in Kopru.

Enkrat se je že zgodilo, da je zmagal naš kandidat v Piranu, pa so mu potem očitali, da je marioneta. Če bom jaz tam, tega ne bo mogel nihče reči. Če smo lahko zmagali z Gantarjem, ki mu ankete leto dni pred volitvami niso pokazale omembe vrednih odstotkov, potem je nemogoče, da ne bi zmagali z mano. Jaz v takšno anketo ne verjamem, je neverodostojna, lahko preverite med ljudmi. Eno leto vnaprej nobena anketa ne pokaže veliko. Mi jo bomo naredili zato, da bi videli, ali ljudje hočejo spremembe.«

Starič je zavrnil očitke, da je raziskavo plačal Vejsil Hot: »Nikoli nisem poslovno sodeloval z njim ali z njim povezanimi podjetji. Anketo sem naročil, ker sem vedel, da je to naložba. Bossman ima tako dobre rezultate, kot jih ni imela deset mesecev pred volitvami niti Vojka Štular, ko je zmagala v prvem krogu.«