Boštjan Romih: »Ne blefiram, da dobim veliko televizijskih ponudb«

Naslovni stavek pove po premisleku, tako kot to, da je Milijonar zanj prišel prezgodaj in da je bila Jonasova zapuščina veliko breme.

Objavljeno
19. januar 2017 22.12
Teja Roglič
Teja Roglič

Prav zaradi te iskrenosti je z njim prijetno klepetati. Na televizijo se vrača prihodnjo nedeljo kot voditelj oddaje Hipnoza: dobra zabava, govorila sva tudi o nepredvidljivem televizijskem svetu in o tem, kdo je prvi televizijski zet, ko njega ni na ekranih. Prvo vprašanje pa se je seveda ponudilo kar samo ...

So vas hipnotizirali?

Sem poskusil, a ni povsem uspelo, nisem bil dovzeten za sugestije, sem pa dosegel prijetno sproščenost. To mi ni tuje, ker sem se z meditacijskimi tehnikami že ukvarjal zaradi potapljanja na dah in tečaja nevrolingvističnega programiranja.

Nedavno ste dejali, da tako odštekane oddaje še niste vodili, da je na enem od snemanj do vas prišel moški, namazan s kečapom po obrazu, in vas poljubil na lice …

(smeh) Ja, v nobeni oddaji si me še niso tako privoščili. Ko sem na začetku snemalnega dneva spoznal tekmovalce, so bili do mene zadržani, ko so bili hipnotizirani, pa jim je bilo povsem vseeno, kdo sem, nekdo je bil vame zaljubljen, drugi je bil prepričan, da sem njegov podložnik …

Rekli ste tudi, da je bilo izjemno težko najti tekmovalce?

Res je, med prijavljenimi smo zelo težko našli ljudi, ki so sposobni hitre in globoke hipnoze, Božidar (Grilc, mojster hipnoze, ki sodeluje v oddaji, op. p.) je rekel, da je bilo takšnih le od 3 do 5 odstotkov. Zato se je snemanje tudi tako zavleklo.

Marsikdo bo pomislili, da tekmovalci igrajo, ali obstaja kakšen dokaz, da je bil nekdo hipnotiziran?

Gotovo bodo gledalci to pomislili, s tem sem se sprijaznil že pred začetkom snemanja. Tudi pri britanski različici so bile hude polemike, ali tekmovalci igrajo ali so res hip-notizirani. Oddaja bo brez dvoma dvigovala prah. Ne da se dokazati, da je bil nekdo hipnotiziran, lahko jim bomo le verjeli, ko bodo to potrdili. Zanimivo je, da vsi, ki so bili kdaj hipnotizirani na odru, po tem rečejo, da jim je bilo prijetno, čeprav si je kdaj že kdo prebadal kožo z iglo ali pa mu je bilo na ukaz mrzlo in potem vroče. Hipnoza ima pridih skrivnostnosti, buri domišljijo, a če se pogovarjaš z Božidarjem, ti hitro razloži vse in odpihne tvoje pomisleke. Jaz si predstav-ljam, da imamo v zavesti policiste, ki trdno držijo zapahnjena vrata v našo podzavest, hipnoza pa nam pomaga, da vstopimo v ta naš otroški, navihan svet.

Sodelovali bodo znani obrazi, bodo tudi njih hipnotizirali?

Zabavna ideja, a glede na to, kako težko smo že sicer našli tekmovalce, bi jih verjetno še teže našli med znanimi obrazi. Nastopali bodo le v eni igrici v vsaki oddaji, naši tekmovalci pa si jih bodo zaradi hipnoze malce privoščili (smeh).

Kar nekaj časa vas ni bilo na televiziji, koliko ponudb dobite v tem času?

Ne sodim med tiste, ki ob takšnih vprašanjih blefirajo, da dobivajo mnogo ponudb, zato bom povedal kar po resnici, da sem v tem času dobil le eno resno ponudbo, ki me je zamikala. Sem pa že snemal to oddajo in dokler jo bomo delali, o drugih niti ne bom razmišljal.

Preizkusili ste se v takšnih in drugačnih oddajah, ali kaj obžalujete? Nekoč ste mi rekli, da je Milijonar prišel prezgodaj …

Spet ne bi rad rekel, da ničesar ne obžalujem, marsikatero besedo ali dejanje bi z veseljem popravil, če bi bilo mogoče. A glede oddaj tega ne čutim, morda le pri Milijonarju, ki je res prišel prezgodaj. Ne glede na to, kako neobremenjen sem skušal biti, je bila Jonasova zapuščina vendarle veliko breme.

Je še kakšen televizijski format, pri katerem želite sodelovati? Niste še vodili klasične razvedrilne oddaje, v kateri znani obrazi na zofi klepetajo in potem zapojejo?

Kaj danes sploh je klasična razvedrilna oddaja? Svetovni in slovenski trendi so se tako obrnili na glavo, da mi je čedalje manj jasno, kaj moraš narediti, da bi pritegnil in obdržal gledalca.

Kako to mislite?

Na primer na spletu so uspešne določene stvari, mladi jih klikajo, ko pridejo v kino, postanejo najbolj gledan film leta, na televiziji pa to skoraj gotovo ne bi delovalo.

Res je, Goran Hrvaćanin in Mario Ćulibrk, ki sta soustvarila fenomen Pr' Hostar, sta s Klemnom Slakonjo nastopala v oddaji Je bella cesta, a nista pritegnila posebne pozornosti …

Vse dobro o fantih iz ekipe Pr' Hostar, zelo so zabavni in trdo so delali, a v filmu nisem videl potenciala, da bi to pritegnilo televizijske gledalce. Malo me tudi skrbi za okus slovenskih gledalcev, če jim je to res najbolj smešna stvar.

Foto: Pop TV

Kam bo v nepredvidljivem televizijskem svetu, ki ga opisujete, sodila oddaja Hipnoza: dobra zabava, bo našla pot do gledalcev?

Bo, ker hipnoze na ekranih še nismo gledali, oddaja je zelo zabavna, že ekipa se neverjetno zabava. Je pa televizijski svet res nepredvidljiv, pred časom sem se s kolegom pogovarjal o glasbenih oddajah in ne bi si upal trditi, da bi določena glasbena oddaja vžgala pri gledalcih. Najbolj poslušane radijske postaje so tiste, ki vrtijo balkansko glasbo, narodnozabavna glasba je priljubljena, a je v zadnjem času malce izgubila naboj, bum z Modrijani je mimo. Precej laže je narediti nekaj, kar vžge v kinu, Špas teatru ali na veselici, kot pa narediti nekaj, kar vžge na televiziji ali radiu, občinstvo je tu neprimerno večje.

Gledalci in mediji smo vas zaradi vaše prijaznosti večkrat malo za šalo in malo zares označili za prvega televizijskega zeta. Kdo pa prevzame ta naziv, ko vas ni na ekranih?

Uf, zdaj jih bom pa potunkal (smeh). Kot televizijski zeti odlično kotirajo Peter Poles, Blaž Švab, Tilen Artač, Jure Godler morda ne, Jože Robežnik – če bi si obril brke, bi bil všeč še hčerkam, ne le mamam (smeh). Seveda ne smemo pozabiti na domače serije, priljubljen zet bi bil gotovo mladi zdravnik Klemen Janežič, pa Jan Bučar in Ranko Babić, tudi brata Valič, na prvo žogo bi rekel Domen, a vem, da je tudi Vid všeč vsaj dvema dekletoma v Sloveniji (smeh).

Pri preteklih projektih ste sodelovali z Jožetom Potrebuješem, se kaj slišita, kaj snujeta?

Sva na zvezi, a ne zaradi novih oddaj, Jože sicer dobro ve, kaj se dogaja in kakšni so načrti televizij, a trenutno nimava skupnih ciljev. Sva šla pa nedavno skupaj na kolesarsko turo po slovenski obali, Jože ima takšno kondicijo, da sem komaj sopihal za njim.

Nazadnje ste vodili oddajo Gostilna išče šefa, ste že bili v restavraciji Bineta Volčiča?

Seveda sem bil, najprej mi je bilo sicer žal, ko je rekel, da ga je visoka kulinarika malce minila, da želi streči preproste jedi, ker mi je bilo všeč, da je v svet visoke kulinarike prinesel svežino rokenrola, tetovaže in sproščenost, verjetno je bil zato tako simpatičen tudi na televiziji. A zdaj vidim, da tudi njegova nova smer žanje sadove in prav je, da počne, kar mu veli srce.